תרופות נגד דיכאון - תופעות לוואי ואזהרות |
תופעות הלוואי של תרופות נגד דיכאון היא הסיבה העיקרית שאנשים מפסיקים לטול אותןאם אתם סובלים מדיכאון מז`ורי, לקיחת תרופות נגד דיכאון בהנחיית מומחה לבריאות הנפש עשויה להקל על כמה מהסימפטומים שלכם. אבל תרופות נגד דיכאון אינן פתרון פלא עבור דיכאון. התרופות לא מרפאות את הבעיה המונחת ביסוד הדיכאון ורק לעתים נדירות זהו פתרון ארוך טווח. לא זו בלבד שתרופות נוגדות דיכאון מלוות בתופעות לוואי משמעותיות ובסיכונים, מחקרים שנערכו לאחרונה גם העלו שאלות אודות יעילותן.
הבנת העובדות אודות תרופות נגד דיכאון ושקילת התועלת כנגד הסיכונים יכולים לעזור לכם לקבל החלטה מיודעת ואישית - האם טיפול תרופתי הינו נכון עבורכם.
ראיתם את זה בטלוויזיה, קראתם את זה במאמרים בעיתונים, אולי אפילו שמעתם את זה מהרופא שלכם: דיכאון נגרם כתוצאה מחוסר איזון כימי במוח אשר תרופות יכולות לתקן. לפי התאוריה של חוסר איזון כימי, רמות נמוכות של סרוטונין כימי מובילות לדיכאון, ותרופות נגד דיכאון פועלות על-ידי החזרת רמות הסרוטונין לרמה הנורמלית. אבל, האמת היא שהחוקרים יודעים מעט מאד כיצד התרופות נגד הדיכאון פועלות. אין שום בדיקה שיכולה למדוד את רמות הסרוטונין במוח החי – שום דרך אפילו לדעת מהי רמה נמוכה או רמה נורמלית של סרוטונין, ובוודאי שאין שום דרך להראות שתרופות נגד דיכאון מתקנות רמות אלה.
באשר לדיכאון, הסרוטונין אינו מספר את כל הסיפור
מומחים מסכימים שדיכאון מערב יותר מאשר כימיית מוח "לא טובה" בלבד. סרוטונין הוא רק גורם אחד מני רבים שעשויים לשחק תפקיד בהפרעה. מחקרים חדשים מצביעים על תורמים ביולוגיים אחרים לדיכאון, כולל דלקת, רמות גבוהות של הורמוני עקה, דיכוי המערכת החיסונית, פעילות אבנורמלית בחלקים מסוים של המוח, ליקויים תזונתיים ותאי מוח מצטמקים. ואלה הם רק הגורמים הביולוגיים לדיכאון. גורמים פסיכולוגיים וחברתיים כגון: בדידות, חוסר פעילות גופנית, תזונה לקויה ודימוי-עצמי נמוך, גם הם משחקים תפקיד עצום בדיכאון.
עד כמה יעילות התרופות נגד דיכאון?החוקרים מסכימים שכאשר הדיכאון חמור, תרופות יכולות לעזור ואף להציל חיים. אולם, מחקרים מראים שעבור אנשים רבים התרופות נגד הדיכאון אינן יעילות. מחקר מקיף של ממשלת ארה"ב שפורסם ב-2006 הראה, שפחות מ-50% מהאנשים השתחררו מהסימפטומים כשלקחו תרופות נגד דיכאון, אפילו לאחר שניסו שתי תרופות שונות. יתרה מזו, אנשים רבים שכן מגיבים לתרופות חוזרים לדיכאון תוך זמן קצר, למרות שהם המשיכו בטיפול התרופתי. מחקרים אחרים מראים שהיתה הגזמה לגבי התועלת של תרופות נגד דיכאון, וחלק מהחוקרים מסיקים שכאשר מדובר בדיכאון קל עד בינוני, תרופות נגד דיכאון הינן יעילות רק מעט יותר מאשר פלסיבו (תרופת דמה). להלן קישור לריאיון ששודר בתכנית החדשות "60 דקות" בארצות הברית, שבו הפרופסור אירווינג קירש )מבית הספר לרפואה באוניברסיטת הרווארד בארה"ב( ורופאים מכובדים אחרים משדה המחקר של בריאות הנפש דנים בניסויים ובמחקרים בנושא יעילותן של תרופות נוגדות דיכאון. ◀ תרופות נוגדות דיכאון ויעילותן תופעות לוואי של תרופות נגד דיכאוןיש סוגים רבים של תרופות המשמשים לטיפול בדיכאון, כולל תרופות ממשפחת SSRI (מעכבי קליטה חוזרת בררניים של סרוטונין), TCA (תרופות נגד דיכאון טריציקליות), MAOI (מעכבי מונואמין אוקסידאז) ותרופות נגד דיכאון א-טיפיות. תופעות לוואי שכיחות בכל התרופות נגד הדיכאון. עבור אנשים רבים, תופעות הלוואי הן חמורות דיין עד כי הן גורמות להם להפסיק את לקיחת התרופות. תופעות לוואי של תרופות נגד דיכאון מסוג SSRI
תרופות נגד דיכאון שנרשמות באופן הנרחב ביותר הן ממשפחת התרופות הנקראת SSRI - Selective Serotonin Reuptake Inhibitor, בעברית: מעכבי קליטה חוזרת בררניים של סרוטונין.
תרופות נגד דיכאון מסוג SSRI פועלות על כימיקל במוח שנקרא סרוטונין. הסרוטונין עוזר לווסת את מצב הרוח, אך משחק תפקיד גם בעיכול, בכאב, בשינה, בבהירות מחשבתית ובתפקודים גופניים אחרים. כתוצאה מכך, התרופות נגד דיכאון מסוג SSRI גורמות לטווח רחב של תופעות לוואי.
תופעות לוואי נפוצות כוללות בעיות בתפקוד המיני, נמנום, נדודי שינה ובחילה. אמנם חלק מתופעות הלוואי עוברות לאחר מספר שבועות של טיפול תרופתי, אך חלקן מתמידות ואפילו מחריפות.
אנשים מעל גיל 65: מחקרים מראים שתרופות SSRI עלולות להגדיל את הסיכון לנפילות, שברים, ואובדן-עצם אצל קשישים.
נשים בהריון: השימוש בתרופות נגד דיכאון מסוג SSRI בחודשי ההריון המאוחרים עלול להוביל לסימפטומי נסיגה קצרי-טווח אצל היילוד לאחר הלידה. סימפטומים טיפוסיים כוללים: רעד, אי-שקט, בעיות נשימה קלות ובכי חלש.
לחצו כאן לצפייה בסרטון הסבר על טיפול בדיכאון, חרדות ונדודי שינה בעזרת מכשירי אלפא-סטים תופעות לוואי של תרופות נגד דיכאון מסוג SNRI יש מגוון תרופות נגד דיכאון חדשות יותר, הנקראות תרופות נגד דיכאון- SNRI מעכבים סלקטיביים של ספיגה חוזרת של סרוטונין ונוראפינפרין, מטרתן לפעול על נוירוטרנסמיטורים אחרים, כשלעצמם או בנוסף לסרוטונין. כמה מהכימיקלים המוחיים שתרופות אלו משפיעות עליהם כוללים נוראפינפרין (Norepinephrine). קבוצת SNRI מעט חדשה יותר, ולכן יש עדיין פחות מידע מחקרי לגביהן. תופעות הלוואי שלהן דומות לתופעות לוואי של תרופות מסוג ,SSRI רבות מתרופות נגד דיכאון SNRI יכולות לגרום לבחילה, עייפות, עלייה במשקל, ישנוניות, עצבנות, יובש בפה וראייה מטושטשת. תופעות לוואי של תרופות נגד דיכאון א-טיפיקליות
תרופות נגד דיכאון א-טיפיקליות כוללות תרופות ממשפחת - NDRI מעקבי ספיגה חוזרת של נוראפינפרין ודופמין ואמורות להשפיע על כמות נוראפינפרין וכמות הדופמין, שהוא מוליך כימיקלי נוסף הדומה לאדרנלין; תרופות ממשפחת - NRIמעקבי ספיגה חוזרת של נוראפינפרין; תרופות ממשפחת טטרציקליות.
תופעות לוואי שלהן כוללת עצירות, שיעול, ירידה בתיאבון, סחרחורת, ישנוניות, יובש בפה, תשישות, סומק, כאבי ראש, הזעה מוגברת, כאב בטן קל, בחילות, עייפות, קושי לישון, הקאות, עליה במשקל, ומחשבות התאבדויות. תופעות לוואי של תרופות נגד דיכאון ישנות יותר תרופות נגד דיכאון טריציקליות TCA ומעכבי-מונואמין-אוקסידאז MAOI הן משפחות ישנות יותר של תרופות נגד דיכאון. תופעות הלוואי שלהן חמורות יותר מאשר של תרופות נגד הדיכאון החדשות יותר, ולכן רושמים אותן רק כמוצא אחרון, לאחר שנכשלו תרופות וטיפולים אחרים. תרופות מסוג TCA חוסמות את הנשאים - טרנספורטרים נוראפינפרין וסרוטונין, ובכך מעלות את הריכוז של מוליכים עצביים -נוירוטרנסמיטרים אלו במרווח הסינפטי.
תופעות הלוואי של תרופות נגד דיכאון מסוג TCA כוללות: נמנום, יובש בפה, ראייה מטושטשת, עצירות, אצירת שתן, סחרחורת, תפקוד מיני לקוי, הגברה של קצב הלב, אי התמצאות , כאב ראש, לחץ-דם נמוך, רגישות לשמש, תיאבון מוגבר, עלייה במשקל, בחילה חולשה וכו`.
מעכבי מונואמין אוקסידאז - Monoamine Oxidase Inhibitors - MAOI הם משפחת תרופות החוסמות את פעילות האנזימים מונואמין אוקסידאז (MAO). תופעות לוואי של תרופות נגד דיכאון מסוג MAOI כוללות: עצירות או שלשול, נמנום, בעיות במערכת העיכול, ורטיגו (סחרחורת), ירידה בפעילות המינית, בעיות שינה, לחץ-דם נמוך, עלייה במשקל והגברה של התיאבון, רעד, כאב ראש, בעיות בראייה, הזעת-יתר, השתנה פחותה ויובש בפה.
תסמונת הסרוטונין (Serotonin Syndrome) קורית כאשר יש אינטראקציה בין תרופות נגד דיכאון מסוג MAOI לבין תרופות נוגד דיכאון מסוג SSRI. הפציינטים מוזהרים שלא לקחת תרופה נוגדת דיכאון מסוג MAOI לפני תום שבועיים מלקיחת תרופה נוגדת דיכאון מסוג SSRI,כדי למנוע מצב מסוכן זה. `תסמונת הסרוטונין` דורשת טיפול מקצועי מיידי. הסימפטומים שלה כוללים אי-שקט, הזיות, בלבול, כעס קיצוני או רוגז ועצבנות, שינויים בלחץ-הדם, בחילה והקאות, חום, פרכוסים ותרדמת.
מטופלים שנוטלים תרופות נגד דיכאון מסוג MAOI חייבים לשמור על הגבלות מזון קפדניות. אם הם יאכלו מזון אסור, לחץ-הדם שלהם יעלה עד כדי מצב סכנה וזה עלול להביא לאירוע מוחי. אסור להם לאכול מזונות כבושים מסוימים, גבינות, שוקולד, בשרים ומשקאות אלכוהוליים במהלך טיפול בתרופות נגד דיכאון מסוג MAOI.
מעוניינים באלטרנטיבה יעילה ובטוחה, ללא תופעות לוואי של תרופות נגד דיכאון? לחצו כאן לסרטון הסבר אזהרות של FDAמנהל המזון והתרופות של ארה"ב לגבי תרופות נגד דיכאון.
ב- 22 למרץ 2004, פרסם ה-FDA אזהרות והנחיות לגבי תרופות נגד דיכאון. עיקרן: תרופות אלו עלולות לגרום להחמרה בדיכאון ולהתנהגות אובדנית.
FDA מורה ליצרני התרופות להוסיף הודעת אזהרה המיועדת לרופאים על גבי כל התרופות נגד דיכאון. על ההודעה לתאר את הסיכון ולהדגיש את הצורך בהשגחה קפדנית על החולים המתחילים את הטיפול בתרופות נגד דיכאון. הסיכון המוגבר נגרם בשל תחושות עצבנות וחרדה שעלולות להתעורר בקרב המטופלים ובשל העליה במוטיבציה לביצוע פעולה אובדנית שעלולה להתעורר בשל נטילת התרופות. ההודעה ליצרנים עוסקת גם בשינויים נוספים הנדרשים בהתוויות השימוש בתרופות ומחייבת הוספת מידע הנוגע למחקרים שנערכו בשימוש בתרופות בקרב ילדים. מחקרים שבדקו את השימוש בתרופות נוגד דיכאון בקרב ילדים מצאו עליה של 2%-3% בשיעור המחשבות האובדניות בעקבות נטילת התרופות.
אלטרנטיבה במקום תרופות נגד דיכאון:
נוגדי דיכאון הם לא האופציה היחידה. בעצם רבים מעדיפים להימנע מהשימוש בתרופות אלו בשל הסיכוי להופעת תופעות לוואי, פחד מהתמכרות לתרופה ומתוך הבנה שהתרופה אינה מטפלת במקור הבעיה והשפעתה היא בעיקר על הסימפטומים. אלפא-סטים הינו מכשיר רפואי המהווה חלופה טבעית, יעילה ובטוחה לטיפול בדיכאון, חרדות ונדודי שינה ללא תופעות לוואי או חשש להתמכרות.
לתשומת לבכם, יש להיוועץ עם רופא לפני כל שינוי בנטילת תרופות נוגדות דיכאון או כל טיפול תרופתי פסיכיאטרי אחר! * המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה לנקיטת הליך רפואי כזה או אחר. כל המסתמך על המידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה בכפוף לתנאי השימוש באתר
|
|||