אטיבן תופעות לוואי ואזהרות |
אטיבן: תופעות לוואי ואזהרות אטיבן ATIVAN הוא שם מסחרי של לורזפאם LORAZEPAM, התרופה שייכת לקבוצת בנזודיאזפינים . גם לאטיבן כמו שאר הבנזודיאזפינים, קיימות תופעות לוואי, סבילות וסיכון לתלות.
אטיבןמיועדת לטיפול במצבי חרדה ומתח.
חלק מתופעות הלוואי ואזהרות על השימוש באסיוול כולל מידע מעלון לצרכן הן כדלקמן:
אזהרה לפני נטילת אטיבןלאטיבן תכונות מיוחדות המחייבות זהירות רבה בשימוש בה:
יש חשיבות רבה במעקב רפואי צמוד בנטילת אטיבן. לכן יש להקפיד לפנות לרופא בזמן נטילת אטיבן אחת ל 2-4 שבועות. כיוון שהטיפול בתרופה נועד לתקופות זמן קצרות בלבד.
שימוש ממושך באטיבן יוביל להתפתחות של סבילות לתרופה, השפעת אטיבן תלך ותפחת. שימוש זה יכול גם להוביל לתופעה
קשה של תלות באטיבן. דבר אשר יוביל לקושי רב להפסיק ליטול את התרופה.
הפסקה בלתי מבוקרת עלולה להיות מלווה בתופעות גמילה כגון מתח, עצבנות, בלבול, רטט, נדודי שינה, כאבי בטן, בחילות, הקאות,
זיעה, עוויתות.
לעיתים שימוש ממושך באטיבן עלול לגרום לשינויים בדפוסי ההתנהגות ולמחשבות טורדניות.
לקשישים הנוטלים את אטיבן מומלץ להישמר בעת הליכה משום שהתרופה פוגמת בערנות ולתיאום בתנועות הגוף ועל כן גובר החשש למעידות ונפילות.
נטילת תרופה זו עם תרופות ממשפחת האופיואידים, תרופות אחרות המדכאות את מערכת העצבים המרכזית
(כולל סמים), או אלכוהול עלולה לגרום לתחושת ישנוניות עמוקה, קשיי נשימה (דיכוי נשימתי), תרדמת ומוות. תופעות לוואי של אטיבןבזמן השימוש באטיבן עלולות להופיע תופעות לוואי כגון: הרגעה (סדציה), עייפות, נמנום, חולשת שרירים, חולשה, תשישות, שליטה ירודה בתנועות (אטקסיה), בלבול, דיכאון, חשיפת דיכאון חבוי, סחרחורת, חוסר יציבות, בחילה, שינויים ביצר המיני, אין אונות, ירידה ביכולת להגיע לאורגזמה, מיעוט טסיות דם (חבורות בלתי מוסברות, דימום באף ו/או בחניכיים), ירידה חמורה במספר תאי הדם הלבנים
שעלולה להוביל לכאב גרון, חום או סימני זיהום חמור; ירידה חמורה במספר תאי דם שעלולה להתבטא בדימום בלתי רגיל, נטייה מוגברת לחבורות, תשישות, קוצר נשימה וחולשה,רמה נמוכה של נתרן בדם (עלולה לגרום לעייפות ובלבול, עוויתות בשרירים, פרכוסים ותרדמת), הפרשה לא תקינה של הורמון המווסת את נפח השתן ADH – בה הגוף מייצר יותר מדי מהורמון ה-ADH הדבר עלול לגרום לעודף נוזלים בגוף, רעד, תנועות לא מבוקרות של הגוף כולל העיניים, תרדמת, תת-חום (היפותרמיה). אם תופעות הלוואי מתמשכות או מטרידות יש לפנות לרופא.
אזהרות הקשורות לנטילת אטיבן שימוש ממושך או במינון גבוה עלול לגרום לתלות!
השימוש בתרופות מקבוצת הבנזודיאזפינים, כולל אטיבן, לבד או בשילוב עם תרופות אחרות המדכאות את מערכת העצבים
המרכזית, עלול לגרום לדיכוי נשימה קטלני. השימוש באטיבן עלול לעלות את הסיכון למחשבות והתנהגות אובדניות .כן על משפחותיהם על המטופלים ובני להיות ערניים להחמרה של סימני דיכאון ,במצב שינויים חריגים -רוח/הת התנהגות או חלתן של התנהגות או מחשבות אובדניות או מחשבות על נזק עצמי .מדאיגה יש לדווח מיד לרופא על התנהגות .
שימוש ממושך באטיבן עלול לגרום לתלות!
בתקופת טיפול ממושך בתרופה זו יש לערוך בדיקות דם ותפקודי כבד.
במידה שהינך עומד/ת לעבור ניתוח בהרדמה כללית, עליך ליידע את הרופא שאת/ה נוטל/ת אסיוול.
ישנם מקרים בודדים של תופעות גמילה בעיקר אחרי נטילת מינונים גבוהים או לאחר טיפול ממושך (במידה שאושר ע"י הרופא), לכן אם הינך מרגיש/ה תופעות גמילה כגון אלו שפורטו לעיל או כל תופעה אחרת, יש להיוועץ ברופא. תרופה זו אינה מיועדת לילדים מתחת לגיל 13. בטיחות ויעילות התרופה בהם עדיין לא הוכחה.
תופעות לוואי של אטיבן המחייבות התייחסות מיוחדת ופניה לרופאבשימוש באטיבן עלולות להופיע תופעות לוואי קשות המחייבות הפסקה מיידית של התרופה ופניה לרופא. אלו כוללות תגובה אלרגית (גירוי או פריחה בעור, קשיים בנשימה, התנפחות השפתיים, הפנים או הלשון), קוצר נשימה, עליה בקצב הלב, גודש או כאב בחזה שעלול להקרין, עייפות או חולשה מוגברת, שינויים בהתנהגות, הצהבת העור והעיניים, הזיות, בלבול חמור, שינויים בראיה (נדיר).
השימוש באטיבן עלול להעלות את הסיכון למחשבות והתנהגויות אובדניות, על כן יש לשים לב להחמרה של סימני דיכאון, שינויים חריגים במצב הרוח או ההתנהגות, או התחלתן של התנהגויות או מחשבות על נזק עצמי. יש לדווח מיד לרופא על התנהגות מדאיגה.
תגובות בין תרופתיות בטיפול באטיבן
אם הינך נוטל/ת תרופה נוספת כולל תרופות הנמכרות ללא מרשם ותוספי תזונה, או אם גמרת זה עתה טיפול בתרופה אחרת, עליך לדווח לרופא המטפל כדי למנוע סיכונים או אי-יעילות הנובעים מתגובות בין-תרופתיות, במיוחד לגבי תרופות מהקבוצות הבאות: תרופות המשפיעות על מערכת העצבים המרכזית (כגון: תרופות נגד דכאון (כגון פלובוקסאמין ופלואוקסנטין), תרופות אנטי פסיכוטיות, תרופות להרגעה, לשינה, אנטיהיסטמינים לאלרגיה כגון כלורפניראמין, לפרקינסון כגון levodopa, אפילפסיה כגון פניטואין, ברביטוראטים, חומרים מרדימים לניתוח או משככי כאבים נרקוטיים), אריתרומיצין, ריפמפין, איזוניאזיד, זידובודין, ריטונאביר, סימטידין, אומפרזול (לאולקוס), סותרי חומצה, גלולות למניעת הריון המכילות אסטרוגן, תיאופילין או דיגוקסין.
השפעות אטיבן על חיי היומיום השימוש באטיבן עלול לפגום בעירנות כחלק מתופעות הלוואי של התרופה ועל כן מחייב זהירות בנהיגה ברכב, הפעלת מכונות מסוכנות או כל פעילות המחייבת עירנות.
אין לשתות יינות או משקאות חריפים אחרים בצורה מופרזת בתקופת הטיפול בתרופה מכיוון שאלכוהול עלול להגביר את תופעות הלוואי של התרופה.
נטילת אטיבן בזמן הריון והנקה
אין להשתמש באטיבן כאשר הינך בהריון, עשויה להיות בהריון, מתכננת להיכנס להריון.
בנזודיאזפינים, כולל לורזפם, עלולים לגרום נזק לעובר אם נלקחים בשלבי הריון המוקדמים. אם תיטלי אטיבן זו במהלך שלבי הריון מאוחרים או במהלך הלידה, התינוק שלך,כאשר יוולד, עלול להיות פחות פעיל מתינוקות אחרים, בעל טמפרטורת גוף נמוכה, יסבול מרפיסות שרירים, קשיי נשימה או אכילה למשך זמן מה. תגובת תינוקך לקור עלולה להיפגע באופן זמני.
אם תשתמשי באטיבן זו באופן קבוע במהלך שלבי הריון מאוחרים , תינוקך עלול לפתח תסמיני גמילה לאחר הלידה. אל תיטליאטיבן
זאת אם הנך מניקה, מאחר שהתרופה עלולה לעבור לחלב, ולגרום לתינוק להיות פחות פעיל וללא יכולת לינוק.
מתי אין להשתמש באטיבן?
יש להוועץ ברופא לפני התחלת טיפול במידה והינך סובל/ת או סבלת בעבר מליקוי בתפקוד הלב, הסתיידות עורקים, מערכת הנשימה (כגון אסטמה) עיניים (כגון גלאוקומה), הכבד, הכליה/מערכת השתן, מכפיון (אפילפסיה), עוויתות, או אם סבלת בעבר מתלות בסמים, בתרופות או באלכוהול. אלטרנטיבה במקום אטיבן
אטיבן או תרופות נגד חרדה בכלל הן לא האופציה היחידה. בעצם רבים מעדיפים להימנע מהשימוש בתרופות אלו בשל הסיכוי להופעת תופעות לוואי, פחד מהתמכרות לתרופה ומתוך הבנה שהתרופה אינה מטפלת במקור הבעיה והשפעתה היא בעיקר על הסימפטומים. אלפא-סטים הינו מכשיר רפואי המהווה חלופה טבעית, יעילה ובטוחה לטיפול בחרדות, דיכאון ונדודי שינה ללא תופעות לוואי או חשש להתמכרות. |
||