|
זיפרקסה: תופעות לוואי ואזהרות
זיפרקסה ZYPREXA הוא שם מסחרי של אולנזפין OLANZAPINE, התרופה שייכת לקבוצת תרופות אנטי-פסיכוטיים א-טיפיות. גם לזיפרקסה קיימות תופעות לוואי, סבילות וסיכון לתלות.
זיפרקסה היא תרופה המיועדת לטיפול חולי סכיזופרניה ובתסמינים של הפרעות פסיכוטיות.
תרופה זו אינה מיועדת לילדים ומתבגרים מתחת לגיל 18.
זיפרקסה עלולה להעלות את הסיכון לתמותה באנשים מבוגרים הסובלים מבלבול, אובדן זיכרון וקשר למציאות (דמנציה הקשורה לפסיכוזה). התכשיר אינו מיועד לטיפול בפסיכוזה במבוגרים הסובלים מדמנציה.
חלק מתופעות הלוואי ואזהרות על השימוש בזיפרקסה כולל מידע מעלון לצרכן הן כדלקמן:
אזהרה לפני נטילת זיפרקסה
לזיפרקסה תכונות מיוחדות המחייבות זהירות רבה בשימוש בה:
זיפרקסה עלולה לגרום לתת לחץ דם במעבר משכיבה לישיבה. התסמינים כוללים: סחרחורת, קצב לב מהיר או איטי, ובחלק מהחולים אף התעלפות.
זיפרקסה עלולה לגרום לישנוניות, תת לחץ דם במעבר משכיבה לישיבה ואי יציבות מוטורית ותחושתית שעלולים לגרום לנפילות וכתוצאה מכך לשברים ופציעות נוספות. יש להשתמש בזהירות ולשקול סיכון/תועלת במטופלים עם רקע רפואי או תרופות העלולים להגביר את הסיכון לנפילות.
נצפתה עלייה במשקל בחולים שנטלו זיפרקסה. יש לעקוב אחר המשקל באופן קבוע.
במטופלים בעלי היסטוריה רפואית של רמות נמוכות של תאי דם לבנים, יש לבצע ספירות דם באופן קבוע בחודשים הראשונים לטיפול לצורך מעקב. זיפרקסה עלולה לגרום לירידה ברמות תאי דם לבנים. יש לשקול הפסקת טיפול בזיפרקסה במציאת התסמין הראשון למצב זה. על מטופלים הסובלים מירידה ברמות תאי דם לבנים להיות תחת מעקב אחר תסמינים המעידים על זיהום או חום. במידה וישנם כאלו יש להפסיק את הטיפול בזיפרקסה באופן מיידי.
יש לעקוב אחר רמות סוכר ושומנים בדם כיוון שזיפרקסה עלולה לגרום לעליית מדדים אלו.
חולים סכיזופרניים וביפולריים הינם בסיכון גבוה לביצוע ניסיונות התאבדות. לכן, בזמן הטיפול בזיפרקסה יש
לבצע מעקב צמוד אחר חולים אלו.
תופעות לוואי של זיפרקסה
זיפרקסה עלולה לגרום לתופעות לוואי חמורות:
עלייה בסיכון למוות במטופלים קשישים הסובלים מבלבול, אובדן זיכרון ואובדן קשר עם המציאות (פסיכוזה הקשורה בדמנציה). זיפרקסה אינה מיועדת לשימוש במטופלים קשישים הסובלים מדמנציה.
עלייה ברמות הסוכר בדם (היפרגליקמיה) עלולה להתרחש במטופלים הסובלים מסוכרת ובמטופלים שאינם סובלים מסוכרת. עלייה ברמות הסוכר בדם עלולה לגרום לקטואצידוזיס - עלייה ברמות חומצה בדם בעקבות הצטברות קטונים, קומה, מוות.
על הרופא שלך לבצע בדיקות דם לרמות סוכר בדם לפני תחילת הטיפול בזיפרקסה ובמהלכו. במטופלים שאינם סובלים מסוכרת, עלולה להתרחש עלייה ברמות הסוכר בדם בעת הפסקת הטיפול בזיפרקסה. מטופלים הסובלים מסוכרת וחלק מהמטופלים שלא סבלו מסוכרת בעת תחילת הטיפול בזיפרקסה עלולים להזדקק לתרופה להורדת רמות סוכר בדם בעת הפסקת הטיפול בזיפרקסה.
במידה והנך סובל מסוכרת, על הרופא שלך להנחות אותך באיזו תדירות לבצע בדיקות דם לרמות סוכר
בדם. יש לפנות לרופא במידה והנך סובל מתסמיני רמת סוכר גבוהה בדם:
- צמאון מוגבר
- עלייה בתכיפות מתן שתן
- הרגשת רעב מוגברת
- חולשה ועייפות
- בחילה
- בלבול או ריח פירות מהפה
עלייה ברמות שומנים וכולסטרול בדם עלולה להתרחש במטופלים בזיפרקסה. על הרופא שלך לבצע בדיקות דם לרמות כולסטרול ושומנים בדם בתחילת הטיפול ובמהלכו גם אם אינך סובל מתסמינים כלשהם.
עלייה במשקל נפוצה מאוד במטופלים בזיפרקסה. בחלק מהמטופלים ישנה עלייה קיצונית במשקל.
שכיחות מוגברת של שבץ או "מיני-שבץ" - אירוע איסכמי חולף TIA בקרב קשישים הסובלים מפסיכוזה הקשורה בדמנציה (קשישים הסובלים מאובדן קשר עם המציאות בעקבות בלבול ואובדן זיכרון). זיפרקסה אינה מאושרת עבור מטופלים אלה.
תסמונת נוירולפטית ממאירה Syndrome Malignant Neuroleptic - מצב נדיר אך חמור מאוד אשר עלול להתרחש במטופלים הנוטלים תרופות אנטי-פסיכוטיות, כולל זיפרקסה. תסמונת נוירולפטית ממאירה עלולה לגרום למוות ומחייבת אשפוז .
תופעת לוואי הכוללת אאוזינופיליה ותסמינים סיסטמיים with Reaction Drug - DRESS Symptoms Systemic and Eosinophilia .תופעה זו עלולה לכלול: פריחה, חום, בלוטות נפוחות ומעורבות של איברים פנימיים נוספים כגון: כבד, כליות, ריאות ולב. תופעה זו עלולה להיות לפעמים קטלנית, לכן יש לספר לרופא מיד אם אתה סובל מאחד מהסימנים הללו.
TARDIVE DYSKINESIA – מצב הגורם לתנועות לא רצוניות, בעיקר של הפנים או הלשון. התופעה עלולה להמשיך גם אחרי הפסקת הטיפול בזיפרקסה. התופעה עלולה גם להתחיל אחרי הפסקת הטיפול בזיפרקסה. יש לספר לרופא במידה ויש לך תנועות גוף לא נשלטות.
ירידה בלחץ הדם בעת שינוי תנוחה הכוללת סימפטומים כגון סחרחורת, דופק מהיר או איטי או עלפון.
קושי בבליעה העלול לגרום למזון או לשתייה להגיע לריאות
פרכוסים – ספר לרופא שלך אם אתה חווה פרכוס במהלך הטיפול בזיפרקסה.
בעיות בוויסות חום הגוף – אתה עלול לסבול עלייה בחום הגוף, לדוגמא כשאתה מתעמל או נמצא באיזור
חם מאוד. חשוב לשתות מים על מנת למנוע התייבשות. יש לפנות מיד לרופא במידה והנך נהייה חולה מאוד
וסובל מתסמינים של התייבשות: הזעת יתר או חוסר הזעה, חום, צמאון מוגבר או אצירת שתן.
אזהרות הקשורות לנטילת זיפרקסה
השימוש בזיפרקסה עלול לעלות את הסיכון למחשבות והתנהגות אובדניות .כן על משפחותיהם על המטופלים ובני להיות ערניים להחמרה של סימני דיכאון ,במצב שינויים חריגים -רוח/הת התנהגות או חלתן של התנהגות או מחשבות אובדניות או מחשבות על נזק עצמי .מדאיגה יש לדווח מיד לרופא על התנהגות .
שימוש ממושך בזיפרקסה עלול לגרום לתלות!
בתקופת טיפול ממושך בתרופה זו יש לערוך בדיקות דם ותפקודי כבד.
במידה שהינך עומד/ת לעבור ניתוח בהרדמה כללית, עליך ליידע את הרופא שאת/ה נוטל/ת זיפרקסה.
ישנם מקרים בודדים של תופעות גמילה בעיקר אחרי נטילת מינונים גבוהים או לאחר טיפול ממושך (במידה שאושר ע"י הרופא), לכן אם הינך מרגיש/ה תופעות גמילה כגון אלו שפורטו לעיל או כל תופעה אחרת, יש להיוועץ ברופא.
תרופה זו אינה מיועדת בד"כ לילדים ונוער מתחת לגיל 18. בטיחות ויעילות התרופה בהם עדיין לא הוכחה.
תופעות לוואי של זיפרקסה המופיעות לעיתים קרובות
חולשה, יובש בפה, עצירות, הפרעות עיכול, ישנוניות, סחרחורת, פציעה מתאונה, הפרעות שינה, פרקיסוניזם, חום, רעד, כאב גב, כאב חזה, כאבים בגפיים, כאבים במפרקים, עלייה בקצב הלב, יתר לחץ דם, הקאה, אי שקט גופני, תאבון מוגבר, שינויי התנהגות, עלייה ברמות טריגליצרידים בדם, עלייה במשקל, תת לחץ דם במעבר משכיבה לישיבה, דימום תת עורי המתבטא בכתמים בעור, בצקת פריפריאלית, הליכה לא רגילה, נוקשות שרירים, ליקויי היגוי, נזלת, שיעול, עין עצלה, דלקת הלוע, נמנום, בריחת שתן, זיהום בדרכי השתן, עלייה ברמות
פרולקטין, עלייה ברמות של אלקאלין פוספטאז בדם, הפרשת חלב מהשד, גדילה של השד בגברים;
צמרמורת, בצקת בפנים, רגישות לאור, ניסיון התאבדות, שבץ, התרחבות כלי דם, בחילה, הקאה, בצקת בלשון, ירידה ברמות תאי דם לבנים, ירידה ברמות טסיות הדם, רמות גבוהות של בילירובין בדם, רמות נמוכות של חלבונים בדם, בעיות קואורדינציה, הפרעה בדיבור, ירידה בחשק המיני, קהות חושים, דימום מהאף, נשירת שיער, יובש בעיניים, שינויים במיקוד הראיה (אקומודציה), אין אונות, שינויים במחזור החודשי, אצירת שתן, תכיפות ודחיפות במתן שתן, נפח שתן גדול, כאב בשד, דיסטוניה (התכווצות שרירי הצוואר, קשיי בליעה, קשיי נשימה, הוצאה של הלשון), נפיחות בבטן ומוות על רקע סוכרת.
תגובה אלרגית [כגון: תגובה אנאפילקטית, התנפחות הפנים או הגרון (אנגיודמה), גירוד, פריחה], תרדמת הקשורה לסוכרת, קטואצידוזיס, צהבת, דלקת בלבלב ובכבד, פגיעה בכבד, תסמונת הרגליים העצבניות RESTLESS LEGS SINDROM ,נויטרופניה (ירידה בסוג מסוים של תאי דם לבנים), זקפה כואבת וממושכת פריאפיזם, פגיעה בשרירים הגורמת לכאבים (רבדומיוליזיס), פקקת ורידים, גמגום.
תגובות בין תרופתיות בטיפול בזיפרקסה
אם הינך נוטל/ת תרופה נוספת כולל תרופות הנמכרות ללא מרשם ותוספי תזונה, או אם גמרת זה עתה טיפול בתרופה אחרת, עליך לדווח לרופא המטפל כדי למנוע סיכונים או אי-יעילות הנובעים מתגובות בין-תרופתיות, במיוחד לגבי תרופות מהקבוצות הבאות:
- דיאזפם: מתן בו זמנית של זיפרקסה ודיאזפם עלול לגרום לתת לחץ דם במעבר משכיבה לישיבה (אורטוסטטי).
- תרופות המשפיעות על האנזים CYP1A2 כגון: קרבמזפין, פלווקסמין, אומפרזול וריפמפיצין – עלולות להשפיע על רמות אולנזפין בדם.
- תרופות המכילות פחם פעיל – עלול להפחית את הספיגה של אולנזפין.
- תרופות המשפיעות על מערכת העצבים המרכזית כגון תרופות להרגעה, תרופות לדיכאון ותרופות לשינה, תרופות לאפילפסיה – יש להיזהר במתן בו זמני של תרופות אלה ואולנזפין.
- תרופות להורדת לחץ הדם – אולנזפין עלול להגביר את אפקט הורדת לחץ הדם במתן משולב עם תרופות אלה.
- תרופות המחקות פעילות דופמין (כגון התרופה לטיפול בפרקינסון - לוודופה) – אולנזפין עלול לעכב פעילות תרופות אלו.
השפעות זיפרקסה על חיי היומיום
השימוש בזיפרקסה עלול לפגום בערנות כחלק מתופעות הלוואי של התרופה ועל כן מחייב זהירות בנהיגה ברכב, הפעלת מכונות מסוכנות או כל פעילות המחייבת עירנות.
אין לשתות יינות או משקאות חריפים אחרים בצורה מופרזת בתקופת הטיפול בתרופה מכיוון שאלכוהול עלול להגביר את תופעות הלוואי של התרופה.
נטילת זיפרקסה בזמן הריון והנקה
התייעצי ברופא אם הנך בהיריון או מתכננת היריון. ילודים עלולים לפתח תסמונת גמילה במידה והאם נטלה את התרופה בטרימסטר האחרון (שלושת החודשים האחרונים) של ההיריון. תסמונת הגמילה כוללת את התסמינים הבאים: חוסר שקט, רעד, קשיון/חולשה בשרירים, ישנוניות, עצבנות, בעיות נשימה ובעיות בהאכלה. אם הילד שלך מפתח אחד או יותר מהתסמינים הנ"ל, צרי קשר עם הרופא
מתי אין להשתמש בזיפרקסה?
אין להשתמש בתרופה במידה והינך מניקה. הנך רגיש לאולנזפין או לאחד ממרכיבי התרופה האחרים. סימנים לתגובה אלרגית כוללים: פריחה, קשיים בבליעה או בנשימה, נפיחות בשפתיים, בפנים, בגרון או בלשון או הנך בסיכון לבעיות עיניים מסוג גלאוקומה צרת זווית (יתר לחץ תוך עיני).
יש להיוועץ ברופא לפני התחלת טיפול במידה והינך סובל/ת או סבלת בעבר מליקוי בתפקוד הלב, הסתיידות עורקים, מערכת הנשימה (כגון אסטמה) עיניים (כגון גלאוקומה), הכבד, הכליה/מערכת השתן, מכפיון (אפילפסיה), עוויתות, או אם סבלת בעבר מתלות בסמים, בתרופות או באלכוהול.
אלטרנטיבה במקום זיפרקסה
זיפרקסה או תרופות אנטי-פסיכוטיות המשמשות נגד חרדה בכלל הן לא האופציה היחידה. בעצם רבים מעדיפים להימנע מהשימוש בתרופות אלו בשל הסיכוי להופעת תופעות לוואי, פחד מהתמכרות לתרופה ומתוך הבנה שהתרופה אינה מטפלת במקור הבעיה והשפעתה היא בעיקר על הסימפטומים.
אלפא-סטים הינו מכשיר רפואי המהווה חלופה טבעית, יעילה ובטוחה לטיפול בחרדות, דיכאון ונדודי שינה ללא תופעות לוואי או חשש להתמכרות.
לתשומת לבכם, יש להיוועץ עם רופא לפני כל שינוי בנטילת זיפרקסה או כל טיפול תרופתי פסיכיאטרי אחר!
למידע נוסף אודות תופעות לוואי של זיפרקסה ממאגר התרופות של משרד הבריאות:
|
|