סרוקואל תופעות לוואי ואזהרות |
סרוקואל: תופעות לוואי ואזהרות סרוקואל SEROQUEL הוא שם מסחרי של קווטיאפין QUETIAPIN
התרופה שייכת לקבוצת תרופות אנטי-פסיכוטיות . גם לסרוקואל כמו שאר תרופות אנטי-פסיכוטיות , קיימות תופעות לוואי, סבילות וסיכון לתלות. סרוקואל היא תרופה המיועדת לטיפול במספר מצבים: סכיזופרניה המלווה בהזיות, חרדה, בלבול ודיכאון, מצבי מניה ודיכאון הקשורים להפרעות ביפולריות.
סרוקואל אינה מיועדת לילדים ומתבגרים מתחת לגיל 18 שנים. התרופה אינה מיועדת לקשישים הסובלים מדמנציה. חלק מתופעות הלוואי ואזהרות על השימוש בסרוקואל כולל מידע מעלון לצרכן הן כדלקמן: אזהרות לפני נטילת סרוקואלהשימוש בסרוקואל עלול לעלות את הסיכון למחשבות והתנהגות אובדניות , לכן, על משפחותיהם, על המטופלים ובני להיות ערניים להחמרה של סימני דיכאון ,במצב שינויים חריגים : הגברת הדיכאון או החרדה, ו/או הופעה של מחשבות אובדניות, חוסר מנוחה, תוקפנות או הפרעות בשינה, במיוחד בתחילת הטיפול או כאשר המינון משתנה. במידה וחלו שינויים כגון אלה, יש לפנות מידית לרופא.
יש להקפיד הקפדה יתרה על המלצה זו במטופלים צעירים בגילאי 24-18 תמותת מוגברת בקרב הקשישים עם פסיכוזה הקשורה לדמנציה, מחשבות והתנהגות אובדניות . מטופלים קשישים הנוטלים תרופות אנטי פסיכוטיות הם בסיכון מוגבר למוות. סרוקואל אינה מאושרת לטיפול בחולים עם פסיכוזה הקשורה לדמנציה. מספר חולים דווח דלקת הלבלב. לרבים מחולים אלו היו גורמים הידועים כקשורים עם דלקת הלבלב, גורמים כגון עליה ברמות הטריגליצרידים (סוג של שומן בדם), אבן מרה וצריכה של אלכוהול. עליה במשקל נצפתה אצל מטופלים שנטלו סרוקואל, יש לעקוב אחר המשקל באופן סדיר. תופעות לוואי של סרוקואלבזמן השימוש בסרוקואל עלולות להופיע תופעות לוואי כגון:
אם תופעות הלוואי מתמשכות או מטרידות יש לפנות לרופא.
אזהרות הקשורות לנטילת סרוקואללפני נטילת התרופה, יש לידע את הרופא אם:
יש רגישות למזון כלשהו או לתרופה כלשהי, יש להודיע על כך לרופא לפני נטילת התרופה. היסטוריה של בעיות בלב, כגון: בעיות בקצב הלב, קצב לב מהיר מאוד , או ממצא של QT מוארך בבדיקת א.ק.ג, או אם הנוטלים תרופות המשפיעות על קצב הלב. במספר מטופלים דווח על מחלת שריר הלב (החלשות שריר הלב) ועל דלקת שריר הלב .לא ידוע אם לטיפול בסרוקואל יש קשר לבעיות אלו. יש לחץ דם נמוך. יש בעיות בכבד. היסטוריה של פרכוס/ים. יש היסטוריה של מספירת תאי דם לבנים נמוכה (שנגרם או לא נגרם כתוצאה מנטילת תרופות). שבץ מוחין בעיקר בקרב קשישים. יש סוכרת או סיכון לחלות בסוכרת. במקרה כזה, יתכן והרופא יבדוק את רמות הסוכר בדמ בזמן שמטופל נוטל סרוקואל. אין ליטול סרוקואל אם הנך קשיש עם שיטיון, דמנציה, כיוון שסרוקואל עלולה להגביר את הסיכון לשבץ, או במקרים מסויימים עלולה להגביר את הסיכון למוות אצל קשישים עם דמנציה. סרוקואל אינה מיועדת לילדים ומתבגרים מתחת לגיל 18 שנים. יש מצב של הפסקות נשימה קצרות בעת שינת הלילה (נקרא דום נשימה-אפנאיה). יש מצב של חוסר יכולת לרוקן לגמרי את שלפוחית השתן (אצירת שתן), פרוסטטה מוגדלת, חסימת מעי או עליה בלחץ התוך עיני. אלו מצבים הנגרמים לעיתים על ידי תרופות (הנקראות אנטיכולנרגיות), המשפיעות על האופן בו תא עצב מתפקד במטרה לטפל במצב רפואי כלשהו.
תופעות לוואי של סרוקואל המחייבות התייחסות מיוחדת ופניה לרופאפרכוסים (עוויתות); תגובות אלרגיות שיכולות לכלול קשיים בנשימה או שוק, גושים מורמים על העור נפיחות בעור ונפיחות מסביב לפה, לעיניים ולגרון, תנועות בלתי נשלטות, בעיקר של הפנים והלשון .(tardive dyskinesia); שילוב של חום, הזעה, נוקשות שרירים, עייפות חריפה או עילפון, עליה גדולה בלחץ הדם או בדפיקות הלב וירידה בהכרה syndrome malignant neuroleptic; שילוב של חום; תסמינים דמויי שפעת, כאב גרון, כיבים בפה או כל זיהום אחר יחד עם ספירה מאוד נמוכה של תאי דם לבנים, מצב הנקרא אגרנולוציטוזיס. חסימת מעי; דלקת בכבד עם או ללא צהבת (הצהבת העור/כף היד או לובן העיניים); זקפה ארוכה וכואבת; קרישי דם בורידים, במיוחד ברגליים (מתבטא בנפיחות, כאב ואדמומיות של הרגל), העלולים להגיע עם זרם הדם לריאות ולגרום כאבי חזה וקשיי נשימה; פריחה בעור עם נקודות אדומות לא רגילות multiforme erythema; תגובה אלרגית חריפה פתאומית עם תסמינים כגון חום ושלפוחיות על העור וקילוף העור. תסמיני גמילה עלולים להתרחש בילודים של אמהות שנטלו סרוקואל בהריון. קבוצת התרופות אליהן משתייכת סרוקואל עלולה לגרום בעיות בקצב הלב, העלולות להיות חמורות ומסכנות חיים. תגובות בין תרופתיות בטיפול בסרוקואל
אם הינך נוטל/ת תרופה נוספת כולל תרופות הנמכרות ללא מרשם ותוספי תזונה, או אם גמרת זה עתה טיפול בתרופה אחרת, עליך לדווח לרופא המטפל כדי למנוע סיכונים או אי-יעילות הנובעים מתגובות בין-תרופתיות, במיוחד לגבי תרופות מהקבוצות הבאות: תרופות המשפיעות על מערכת בעצבים המרכזית כגון תרופות לחרדה, תרופות לדיכאון (נאפאזודון) , אפילפסיה (כגון: פניטואין או קארבאמאזפין), ברביטורטים (לנדודי שינה), תיורידזין או ליתיום (אנטי פסיכוטי), תרופות להורדת לחץ דם, תרופות המשפיעות על הלב, למשל, תרופות שיכולות להשפיע על חוסר איזון באלקטרוליטים (רמות נמוכות של אשלגן ומגנזיום), כגון תרופות משתנות או אנטיביוטיקות מסויימות, ריפמפיצין (אנטיביוטיקה לטיפול בשחפת), תרופות שעלולות לגרום לעצירות, תרופות אנטיכולינרגיות. סרוקואל יכולה לגרום לתוצאה חיובית בבדיקת שתן לתרופות שאינך נוטל כגון: מתדון או תכשירים לדכאון מסוג טריציקליים. יש לוודא תקינות תוצאות אלו באמצעות בדיקות ספציפיות נוספות. אין ליטול סרוקואל אם אתה לוקח את התרופות הבאות: מעכבי פרוטאזות, כגון נלפינאויר (לטיפול בתסמונת הכשל החיסוני הנרכש - איידס), תרופות ממשפחת האזולים כמו קטוקנזול (לזיהומים פטריתיים), תרופות אנטיביוטיות לטיפול בזיהום (אריתרומיצין או קלריטרומיצין), נפזודון (לדיכאון).
השפעות סרוקואל על חיי היומיום אין לשתות יינות או משקאות חריפים בתקופת הטיפול עם התרופה. אין לשתות מיץ אשכוליות בזמן הטיפול עם סרוקואל. מיץ אשכוליות עלול להשפיע על אופן פעילות הסרוקואל. השימוש בתרופה זו עלול לפגום בעירנות ועל כן מחייב זהירות בנהיגה ברכב, הפעלת מכונות מסוכנות ובכל פעילות המחייבת עירנות.
נטילת סרוקואל בזמן הריון והנקה
אין ליטול סרוקואל במהלך הריון. אין להשתמש בהניקה.
אלטרנטיבה במקום סרוקואל
סרוקואלאו תרופות נגד חרדה בכלל הן לא האופציה היחידה. בעצם רבים מעדיפים להימנע מהשימוש בתרופות אלו בשל הסיכוי להופעת תופעות לוואי, פחד מהתמכרות לתרופה ומתוך הבנה שהתרופה אינה מטפלת במקור הבעיה והשפעתה היא בעיקר על הסימפטומים. אלפא-סטים הינו מכשיר רפואי המהווה חלופה טבעית, יעילה ובטוחה לטיפול בחרדות, דיכאון ונדודי שינה ללא תופעות לוואי או חשש להתמכרות. למידע נוסף אודות תופעות לוואי של סרוקואל ממאגר התרופות של משרד הבריאות:
|
||