פרפנאן תופעות לוואי ואזהרות |
פרפנאן תופעות לוואי ואזהרותפרפנאן Perphenan - הוא שם מסחרי של פרפנאזין Perphenazine.
תרופת פרפנאן מיועדת להרגעה ולטיפול נגד הקאות.
בדומה לתרופות אחרות, גם פרפנאן עלולה לגרום לתופעות לוואי. חלק מתופעות הלוואי ואזהרות על השימוש בפרפנאן כולל מידע מעלון לצרכן הן כדלקמן:
השפעות על מערכת העצבים המרכזית:
תגובות חוץ-פירמידיות: צפידת גב, צביתת לסתות, פיתול צוואר (טורטיקוליס),הטיית הצוואר לאחור (רטרוקוליס), כאב ונימול של הגפיים, חוסר מנוחה מוטורי, משבר עיני-סיבובי, היפר-רפלקסיה, דיסטוניה, כולל בליטה, שינוי צבע, כאב והתעגלות של הלשון, עווית טונית של שרירי הלעיסה, תחושת לחץ בגרון, דיבור לא ברור, ליקוי בבליעה (דיספגיה), תנועות לא רצוניות עקב נטילת תרופות (אקתיזיה), תנועות חוזרות בלתי רצוניות (דיסקינזיה), פרקינסוניזם, והפרעה בקואורדינציה של התנועות הרצוניות (אטקסיה).
דיסטוניה: תסמינים של דיסטוניה – התכווצויות חריגות ממושכות של קבוצות שרירים, עווית של שרירי הצוואר, המתקדמת לעתים לתחושת לחץ בגרון, קשיי בליעה, קשיי נשימה, ו/או בליטת הלשון.
דיסקינזיה מאוחרת מתמשכת: דיסקינזיה מאוחרת יכולה להופיע במטופלים מסוימים המקבלים טיפול ארוך טווח או להופיע לאחר שהטיפול התרופתי הופסק. התסמונת מאופיינת בתנועות קצביות בלתי רצוניות של הלשון, הפנים, הפה או הלסת (לדוגמה, בליטת הלשון, התנפחות (הלחיים, כיווץ הפה, תנועות לעיסה). לעיתים אלה מלווים בתנועות בלתי רצוניות של הגפיים.
השפעות אחרות על מערכת העצבים המרכזית כוללות: בצקת מוחית, חלבונים חריגים בנוזל המוחי-שדרתי, התקפי פרכוסים, בפרט במטופלים עם חריגות באלקטרואנצפלוגרפיה (EEG) או היסטוריה של הפרעות מסוג זה, וכאבי ראש.
תסמונת נוירולפטית ממאירה דווחה בקרב מטופלים שטופלו בתרופות אנטי-פסיכוטיות.
עשויה להופיע ישנוניות, בפרט במהלך השבוע הראשון או השני, ולאחר תקופה זו היא נעלמת בדרך כלל.
השפעות התנהגותיות שליליות כוללות החמרה פרדוקסלית של תסמינים פסיכוטיים, מצבים דמויי קטטוניה, תגובות פרנואידיות, רדמת (לתרגיה), התרגשות פרדוקסלית, חוסר מנוחה, היפראקטיביות, בלבול לילי, חלומות מוזרים, ונדודי שינה.
תופעות הלוואי של פרפנאן אחרות:תופעות הלוואי אוטונומיות:
פה יבש או ריור, בחילה, הקאה, שלשול, תיאבון ירוד, עצירות, עצירת מעיים מלאה, חסימת מעיים אדינמית שבמקרה שהיא חמורה עלולה לגרום לסיבוכים ולמוות, פקק צואה, אצירת שתן, מתן שתן תכוף או בריחת שתן, שיתוק שלפוחית השתן, השתנת יתר, גודש באף, חיוורון, התכווצות אישון העין (מיוזיס), התרחבות האישון (מידריאזיס), טשטוש ראייה, גלאוקומה, הזעה, יתר לחץ דם, תת לחץ דם, ושינוי בקצב הדופק מדי פעם, עשויים להתרחש. השפעות אוטונומיות משמעותיות לא היו שכיחות במטופלים המקבלים פחות מ-24 מ"ג פרפנאזין ביום. תופעות הלוואי אלרגיות: סרפדת (אורטיקריה), אדמנת (אריתמה), אקזמה, דלקת עור המלווה בקילוף של העור, גרד, רגישות לאור, אסתמה, חום, תגובות אנאפילקטואידיות, בצקת בגרון, ובצקת אנגיונוירוטית; דלקת עור ממגע (קונטקט דרמטיטיס) בקרב צוות הסיעוד שנותן את התרופה; ובמקרים נדירים ביותר, נטייה פרטנית או רגישות יתר לפנותיאזינים גרמו לבצקת מוחית, קריסה של מערכת כלי הדם ומוות. תופעות הלוואי אנדוקריניות: ייצור חלב בנשים ללא קשר ללידה או הנקה, זיבת חלב (galactorrhea), הגדלה מתונה של השד בנשים וחזה מפותח (גינקומסטיה) בגברים המטופלים במינונים גדולים, הפרעות במחזור החודשי, אל-וסת, שינויים בחשק המיני, עיכוב שפיכה, תסמונת ההפרשה הלא תואמת של ADH (הורמון נוגד השתנה), תוצאות חיוביות שגויות בבדיקות היריון, יתר סוכר בדם, תת סוכר בדם, סוכר בשתן. תופעות הלוואי על לב וכלי דם: תת לחץ דם בעמידה (ירידה בלחץ דם בעת קימה משכיבה או ישיבה), דופק מהיר (טכיקרדיה), דופק איטי (ברדיקרדיה), דום לב, נטייה לעילפון, וסחרחורת. לעיתים, התופעה של תת לחץ דם עלולה לגרום למצב דמוי הלם. שינויים באק"ג, שאינם ספציפיים (דומים להשפעות כינידין) ולרוב הפיכים, נצפו בחלק מהמטופלים שקיבלו תרופות אנטי-פסיכוטיות פנותיאזיניות. תופעות הלוואיהמטולוגיות: גרנולוציטוזיס, אאוזינופיליה, לויקופניה, אנמיה המוליטית, ארגמנת של חסר טסיות (פורפורה תרומבוציטופנית), ופנציטופניה. תופעות הלוואי אחרות: שיקולים מיוחדים בטיפול ארוך טווח כוללים פיגמנטציה של העור, המתרחשת בעיקר באזורים החשופים, שינויים בעיניים, צוינו גם: בצקת פריפרלית, השפעת אפינפרין הפוכה (reverse epinephrine effect), גידול ב-PBI שאינו מיוחס לעלייה בתירוקסין, נפיחות של מיצד האוזן (פרוטידית) (נדיר), חום גבוה מאוד (היפרפירקסיה), תסמונת דמויית זאבת אדמנתית מערכתית, עלייה בתיאבון ועלייה במשקל, אכילת יתר (פוליפגיה), אי סבילות לאור, וחולשת שרירים. אין להשתמש בתרופה אם:
- ישנה רגישות (אלרגיה) לחומר הפעיל או לכל אחד מהמרכיבים הנוספים אשר מכילה התרופה (מפורט בפרק 6).
- במצב של תרדמת (קומה) או במצב של בהכרה מעורפלת.
- אם המטופל מקבל מנות גדולות של מדכאי מערכת העצבים המרכזית (ברביטורטים, אלכוהול, תרופות נרקוטיים, משככי כאב, או אנטי-היסטמינים).
- אם המטופל סובל מבעיות בדם, דיכוי מח העצם, או פגיעה בכבד.
- אם קיימת פגיעה או חשד לפגיעה בתת-קליפת המוח, עם או ללא נזק היפותלמי.
- אם המטופל סובל מפסיכוזה הקשורה לשיטיון.
מטופלים קשישים עם פסיכוזה הקשורה לשיטיון (דמנציה) המטופלים בתרופות אנטי-פסיכוטיות נמצאים בסיכון מוגבר למוות. פרפנאן אינו מאושר לטיפול במטופלים עם פסיכוזה הקשורה לשיטיון.
תרופה זו אינה מיועדת לילדים מתחת לגיל 14.
אם המטופל נוטל או נטל לאחרונה תרופות אחרות כולל תרופות ללא מרשם ותוספי מזון, יש לספר על כך לרופא או לרוקח.
במיוחד אם המטופל נוטל תרופות:
• נוגדי דיכאון טריציקליים ומעכבי ספיגת סרוטונין בררניים, כגון פלואוקסטין, סרטרלין ופארוקסטין.• תרופות להורדת לחץ דם – חוסמי בתא. • תרופות לטיפול בהפרעות קצב לב. • תרופות נגד פרכוסים; ייתכן צורך במינון מוגדל של נוגד הפרכוסים כאשר משתמשים במקביל. • מדכאי מערכת העצבים המרכזית (ברביטורטים, אלכוהול, תרופות נרקוטיים, משככי כאב, או אנטי-היסטמינים). אין ליטול פרפנאן יחד עם תרופות אלו מבלי להתייעץ עם רופא. • אטרופין או תרופות דומות לאטרופין או אם המטופל צפוי להיחשף לחום קיצוני או לחומרי הדברה המכילים זרחן – יש סיכון להגברת ההשפעה האנטי-כולינרגית שימוש בתרופה וצריכת אלכוהול ניתן ליטול את התרופה עם או ללא מזון. אין ליטול תרופה זו עם קפה או תה.
אלכוהול - אין לשתות יינות או משקאות חריפים בתקופת הטיפול עם התרופה כיוון ששימוש במקביל יכול לגרום להשפעה מרדימה ולהורדת לחץ דם משמעותיים יותר. הסיכון להתאבדות והסכנה למינון יתר עלולים לגדול במטופלים הצורכים הרבה אלכוהול בהפרזה, בגלל השפעתו כמגביר אפקטיביות התרופה. אין להשתמש בתרופה אם המטופלת בהיריון, חושבת שהיא בהיריון, מתכננת להיכנס להיריון או מיניקה, אלא אם כן הרופא החליט שהטיפול הוא חיוני לאחר ששקל את התועלות הצפויות כנגד הסכנות האפשריות לאם ולילד.
התסמינים הבאים עלולים להתרחש בתינוקות שזה עתה נולדו לאימהות שהשתמשו בפרפנאן בשליש האחרון של ההיריון (שלושה חודשים אחרונים של ההיריון): עצבנות, היפרטוניה (טונוס שרירי גבוה), היפוטוניה (טונוס שרירי נמוך), היפר-רפלקסיה, רעד, ישנוניות, מצוקה נשימתית והפרעה בהאכלה ביילודים אלה. אם התינוק מפתח אחת מתופעות אלו, יש להיוועץ ברופא. נהיגה ושימוש במכונות השימוש בתרופה זו עלול לפגוע ביכולות השכליות ו/או הגופניות הנדרשות לביצוע משימות מסוכנות כמו נהיגה במכונית או הפעלת מכונות. אין לנהוג או להפעיל מכונות בתחילת השימוש בתרופה עד שהמטופל בטוח כי אינו סובל מתופעות לוואי אלו. אם המטופל אינו בטוח, יש לפנות לרופא לפני נהיגה או הפעלת מכונות.
אלטרנטיבה לתרופות
תרופות הם לא האופציה היחידה. בעצם רבים מעדיפים להימנע מהשימוש בתרופות אלו בשל הסיכוי להופעת תופעות לוואי, פחד מהתמכרות לתרופה ומתוך הבנה שהתרופה אינה מטפלת במקור הבעיה והשפעתה היא בעיקר על הסימפטומים.
אלפא-סטים הינו מכשיר רפואי המהווה חלופה טבעית, יעילה ובטוחה לטיפול בדיכאון, חרדות ונדודי שינה ללא תופעות לוואי או חשש להתמכרות.
המידע נלקח בין היתר מעלונים רפואיים ובכל מקרה אינו מחליף התייעצות עם רופא. למידע נוסף אודות פרפנאן ותופעות לוואי שלה ממאגר התרופות של משרד הבריאות: לתשומת לבכם, יש להיוועץ עם רופא לפני כל שינוי בנטילת פרפנאן או כל טיפול תרופתי פסיכיאטרי אחר! *המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה לנקיטת הליך רפואי כזה או אחר. כל המסתמך על המידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה בכפוף לתנאי השימוש באתר
|
|||||