כדורי שינה- תופעות לוואי וסיכונים בריאותיים
כדורי שינה מסווגים כתרופות היפנוטיות-סדטיביות, ונהוג לרשום אותן לנדודי שינה והפרעות שינה אחרות כדי לסייע למטופלים להירדם. כדורי שינה ניתנים רק כפתרון קצר-טווח לבעיות שינה, מכיוון שסוגים רבים של כדורים עלולים להוביל לשימוש לרעה ולהתמכרות.
למרות שיש להם שימושים לגיטימיים, כדורי שינה כרוכים בסיכונים מהותיים ותופעות לוואי, שרבים אינם מודעים להם. זיהוי התמכרות לכדורי שינה יכול להציל את חייו של מישהו שאכפת לכם ממנו.
סבילות נבנית במהירות
כאשר לוקחים כדורי שינה במרשם לאורך זמן, הגוף מתרגל לתרופה, עד שהוא זקוק למינונים גבוהים יותר כדי להירדם.
אם המינון גבוה מספיק, הוא עלול לגרום לדיכוי הנשימה בזמן השינה, מה שעלול להוביל למוות. כדי לצמצם את הסיכון לתופעת הלוואי הזו, יש להימנע מלקחת כדורי שינה לתקופה של יותר משבוע או שניים.
אם אתה מתמודד עם הפרעת שינה זמנית או מנסה לחזור לדפוסי שינה רגילים, אפשר לקחת את הכדורים האלה לתקופה קצרה. אבל השימוש בכדורי שינה במשך יותר מ-7 עד 10 ימים עלול להוביל לבעיות.
נהיגה במצב ישנוני
נתונים חדשים חושפים שסוגים מסוימים של כדורי שינה נשארים בדם גם בבוקר שאחרי, במינונים המספיקים כדי לשבש פעילויות כמו נהיגה.
מטופלים הנוטלים תרופות בשחרור מושהה נמצאים בסיכון גבוה במיוחד.
מסיבה זו, ה- FDA האמריקאי דורש מיצרני התרופות להפחית את המינון המומלץ, מכיוון שהשפעת התרופות הללו עלולה להימשך גם ביום שלמחרת.
כדי למנוע ישנונית ביום שלמחרת, על המטופל לעקוב אחרי הנחיות המינון של הרופאים שלו ולקחת כדורי שינה רק אם יש לו לפחות 7 שעות להקדיש לשינה.
התנהגות בלתי יציבה כתופעת לוואי
כולנו עושים דברים מוזרים מתוך שינה, אבל כדורי שינה עם מרשם, בייחוד בנזודיאזפינים, ידועים ככאלה הגורמים לתופעות לוואי כמו הליכה מתוך שינה ואמנזיה (שכחון).
התופעה של "להתעורר ולא לדעת איפה אתה" דווחה גם בקרב מטופלים הלוקחים כדורי שינה מהדור החדש.
אם הבחנת בשינוי התנהגותי בזמן לקיחת כדורי שינה, יש לדווח על הבעיה לרופא במיידי.
לפי הצהרת בטיחות ועדכון צרכנים שיצא ב- 30 לאפריל 2019, ה-FDA מנהל המזון והתרופות האמריקאי דורש אזהרה נוספת במידע ובהוראות השימוש המופיעים באריזות של תרופות לנדודי שינה.
"החשש שנאסף בדיווחים על תופעות לוואי של כדורי השינה הוא מפני מצב של ביצוע פעולות שונות במהלך השינה ללא ערות מוחלטת ולמעשה ללא מודעות, כמו הליכה מתוך שינה, אכילה מתוך שינה ואפילו חשש לנהיגה מתוך שינה. האזהרה החדשה קובעת כי אין ליטול את התרופות למטופלים שחוו "התנהגות שינה מורכבת". אמנם הסיכון לתופעות אלה הוא נמוך ביותר, אולם במידה והן מתפתחות – מדובר בתופעות מסכנות חיים."
קושי להיגמל מכדורי שינה
קשה להפסיק לקחת כדורי שינה, במיוחד אם מדובר בהרגל ממושך. יש אנשים שחווים "נדודי שינה חוזרים" - החמרה של בעיות השינה אחרי שמפסיקים ליטול את התרופות.
אם אתה רוצה להפסיק ליטול כדורי שינה, מומלץ להתייעץ עם רופא ולקבוע לו"ז להפחתת מינון מדורגת, במקום להפסיק בבת אחת. יהיו מטופלים שיתקשו להיגמל, אבל עם הזמן המצב ישתפר.
תופעות גמילה
הפסקה פתאומית של התרופות עלולה להוביל לתופעות גמילה כגון בחילה, הזעות ורעידות.
תגובות בין תרופתיות
כדורי שינה עלולים להתנגש עם תרופות אחרות. הדבר יכול להחמיר תופעות לוואי ולפעמים להיות מסוכן, בייחוד אם הכדורים נלקחים בשילוב עם משככי כאבים במרשם ותרופות סדטיביות אחרות.
לחצו כאן לצפייה בסרטון הסבר אודות אלטרנטיבה בטוחה ואמינה, ללא תופעות לוואי של כדורי שינה
אילו סוגים שונים של כדורי שינה?
הבנזודיאזפינים הם קבוצה גדולה של כדורי שינה הכוללת את תרופות ההרגעה נוגדות החרדה הנפוצות והמוכרות ביותר. בקבוצה זו כלולות תרופות שמשמשות יותר לטיפול בחרדות, וכאלו המשמשות יותר ככדורי שינה – להשראת שינה.
בנזודיאזפינים עלולים לגרום לשימוש לרעה ולהתמכרויות אשר באים לידי ביטוי בתלות גופנית ופסיכולוגית, וכשהטיפול בהם מופסק במהירות לאחר חשיפה לאורך זמן – הדבר עלול לגרום לתסמיני גמילה, בדומה לגמילה מסמים ממכרים אחרים.
הלא-בנזודיאזפינים ידועים גם כתרופות "Z" (בגלל שרבים מהם מתחילים באות Z). מדובר בסוג של תרופות פסיכואקטיביות הדומות בטבען לבנזודיאזפינים. הן משמשות לטיפול בבעיות שינה.
תרופות אלה זהות כמעט לחלוטין לבנזודיאזפינים ולכן יש להן יתרונות, תופעות לוואי וסיכונים דומים. עם זאת, ללא-בנזודיאזפינים יש מבנים כימיים שונים מעט או לחלוטין, ולכן הם אינם קשורים לבנזודיאזפינים ברמה המולקולארית.
נטען שנדודי שינה גורמים לדיכאון, והסברה הרווחת היתה שתרופות לנדודי שינה יכולות לסייע לטיפול בדיכאון.
כדי לחקור את הטענה הזו, ניתוח נתונים מניסויים קליניים שהוגש למנהל המזון והתרופות האמריקאי- FDA בנוגע לתרופות "Z" מצא שהתרופות הסדטיביות-היפנוטיות הללו רק הכפילו את הסיכון לפתח דיכאון, לעומת מטופלים שקיבלו כדורי פלסבו.
לכן יש התווית נגד לתרופות היפנוטיות אם המטופל סובל או נמצא בסיכון לדיכאון. תרופות היפנוטיות הן בעלות סיכוי גבוה יותר לגרום לדיכאון מאשר לסייע לו.
בנוסף, מחקרים מצאו שמשתמשים קבועים בתרופות סדטיביות-היפנוטיות נמצאים בסיכון גבוה יותר להתאבדות, ואפילו למוות.
נוגדי דיכאון טריציקליים (TCA) משמשים גם להקלה על שינה. הם יכולים לשמש כחלופה לאנטגוניסטים של רצפטורים של בנזודיאזפינים כאשר משתמשים בהם במינון נמוך יותר מזה הניתן לדיכאון. שלא כמו בנזודיאזפינים, תרופות TCA אינן ידועות כמדכאות שינה עמוקה.
לרשימת נוגדי דיכאון טריציקליים
מלטונין אינו `תרופת שינה` במובן המסורתי שלה. מלטונין הוא הורמון המיוצר בגוף באופן טבעי. רמת המלטונין בגוף משתנה לאורך היום. ההורמון מסייע לוויסות המחזורים היומיים (השעון הביולוגי) של תפקודים שונים בגוף.
מחקרים מצאו שמלטונין יכול לשפר שינה במקרים מסוימים, אך הוא לא מתאים לכולם.
חשוב להיות מודעים ולשקול בזהירות את היתרונות והחסרונות של מלטונין. לפני שימוש בתוסף מלטונין כדאי להיות מודעים לעניינים הנוגעים למינון ואיכות התוספים.
מהי החלופה לכדורי שינה?
אלטרנטיבה לכדורי שינה
זכרו, כדורי שינה אינן מרפא. התרופות עשויות להרדים את המוח, אך הן אינן יכולות לתקן את השורש הבעייתי בחייכם שגורם לכם לנדודי שינה. אם אתם חרדים בשל מצב בטחוני, בעיות כלכליות, נטייה להסיק מסקנות קיצוניות או מערכות יחסים לא בריאות ולא מצליחים לישון בלילה, כדורי שינה לא יפתרו לכם את הבעיות. יש לטפל בגורמי חרדה אלו ובשאר הגורמים החברתיים והנסיבתיים באמצעות טיפול פסיכולוגי ושינויים נוספים בסגנון החיים שלכם.
אם אתם מחפשים טיפול לא תרופתי להקלה על נדודי שינה, מכשירי אלפא-סטים הם האלטרנטיבה הבטוחה, היעילה והמוכחת. הטיפול באלפא-סטים מקל על נדודי שינה באופן מתמשך ולטווח הארוך, וללא תופעות הלוואי של התרופות או סכנת התמכרות.
לחצו כאן לצפייה בסרטון הסבר על טיפול בדיכאון, חרדות ונדודי שינה בעזרת מכשירי אלפא-סטים
* המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה לנקיטת הליך רפואי כזה או אחר. כל המסתמך על המידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה בכפוף לתנאי השימוש באתר
|