טרוקטיל תופעות לוואי ואזהרות |
טרוקטיל תופעות לוואי ואזהרותטרוקטיל ולרגקטיל הם שמות מסחריים של התרופה – כלורופרומזין Chlorpromazine תרופת טרוקטיל מיועדת לטיפול בסכיזופרניה, פרנויה ומאניה. פסיכוזה רעילה (אמפטמינים, LSD, קוקאין וכדומה), תסמונות נפשיות המאופיינות בהזיות. במיוחד במקרים של הפרעות חרדה חמורות כאשר יש עמידות לטיפול בנוגדי חרדה טיפיקליים. דיכאון חסר מנוחה עם הזיות, במיוחד בהקשר של נוגדי דיכאון. שיהוקים והקאות עמידים. טיפול בכאב אינטנסיבי בהקשר של משככי כאבים. תרופות טרום-הרדמה. חשוב להבין כי טרוקטיל כמו תרופות אנטי פסיכוטיות אחרות, אינה מרפאה סכיזופרניה ודיכאון. מטרתה היא לסייע בהקלה על הסימפטומים של הסובלים: הזיות, מחשבות שווא, מחשבות רדיפה, אי שקט, הפרעות בחשיבה והתנהגות תוקפנית אם מופיעה. בדומה לתרופות אחרות, גם טרוקטיל עלולה לגרום לתופעות לוואי. חלק מתופעות הלוואי ואזהרות על השימוש בטרוקטיל כולל מידע מעלון לצרכן הן כדלקמן: תרופות מקבוצת Phenothiazine עלולות לגרום להרגעה וישנוניות שבדרך כלל נעלמות בהמשך או כאשר מנמיכים את המינון כראוי. תופעות לוואי התנהגותיות אחרות משתנות ממטופל למטופל, כגון אינסומניה, חוסר שקט, חרדה, אופוריה, תסיסה פסיכומוטורית, דיכאון והחמרה של סימפטומים פסיכוטיים. הפעילות האנטי כולינרגית של תרופות מקבוצת Phenothiazine עלולה להוביל ליובש בפה, מידריאזיס, בעיות בראיה, עצירות וחסימת מעי, אצירת שתן וסימנים נוספים של ירידה בפעילות הפאראסימפתטית. פרכוסים ושינויים בטמפרטורת הגוף עלולים להופיע. עלייה חזקה ובלתי מוסברת בחום הגוף עשויה להיות סימן לחוסר סבילות לתרופה; במקרה כזה יש להפסיק את הטיפול.
הפרעות לב וכלי דם: תת לחץ דם, טכיקרדיה, סחרחורות, התעלפויות, הן תופעות שכיחות ביותר במטופלים עם תרופות מקבוצת Phenothiazine. תופעות של תת לחץ דם נפוצות יותר במטופלים עם פיאוכרומוציטומה ואי ספיקה מיטרלית. שינויים ב-ECG עלולים להופיע. מרווחי QT ממושכים ,הפרעות קצב פרוזדורים, חסימת AV, הפרעת קצב חדרית כגון פיתול נקודתי, טכיקרדיה חדרית, פרפור חדרים ודום לב. קיימים מקרים נדירים ביותר של מוות פתאומי. הפרעות במערכת הדם והלימפה: ההשפעות על ספירת הדם הן נדירות למדי אך חמורות. הן כוללות לויקופניה, אגרנולוציטוזיס, תרומבוציטופניה, פורפורה, אנמיה המוליטית ואנמיה אפלסטית. הפרעות בעור וברקמה התת עורית: תגובות של רגישות יתר (כלליות או במגע) עלולות להופיע בשילוב עם רגישות לאור, כולל במיוחד אודם, אורטיקריה, אקזמה, דרמטיטיס. במטופלים בטיפול ארוך טווח, דווחו מקרים של פיגמנטציה חומה, במיוחד באזורים החשופים לאור. הפרעות מטבוליות ותזונתיות: תרופות מקבוצת Phenothiazine עלולות לגרום להיפר-פרולקטינמיה, ירידה באסטרוגן, בפרוגסטרון ובהפרשת גונדוטרופין בבלוטת יתרת המוח. כתוצאה מכך, עלולה להיווצר גדילה ורגישות של השדיים אצל נשים, יחד עם הפרשת חלב בלתי רגילה והיעדר וסת. אצל גברים יופיעו גינקומסטיה, הפחתת נפח האשכים ואין אונות. תופעות אפשריות נוספות הן עלייה במשקל, בצקת היקפית, היפרגליקמיה וגליקוזוריה. מחלות סיסטמיות ומצבים הקשורים לאזור המתן: יחד עם הפרעות בעור ובדם, עלולה להופיע צהבת קולסטטית הדומה קלינית להפטיטיס ויראלי ומאופיינת על ידי היפרבילירובינמיה, היפר-טרנסמינסמיה, פוספטאז בסיסי מוגבר ואאוזינופיליה. במקרה של הפרעות בכבד, יש להפסיק את הטיפול מיידית. תגובות נוספות של רגישות יתר הן בצקת בגרון או אנגיואדמה, עווית גרון, עווית הסמפונות, תגובה אנפילקטית, מחלה כגון זאבת אדמנתית מערכתית. מחלות עיניים: במקרים של טיפול לטווח ארוך, דווח על הימצאות של חלקיקי חומר בלתי ידוע בקרנית ובגבישים, במטופלים מסוימים תופעה זו גרמה לירידה בראייה. רטינופתיה פיגמנטרית. אחר: תסמונת ממארת נוירולפטיות, הפרעות בכליות או בכבד.טיפול ממושך עם chlorpromazine עלול לגרום ל-"דלקת ריאות שקטה". קרישים בוורידים, במיוחד ברגליים (הסימפטומים האופייניים הם נפיחות, כאב ואדמומיות ברגליים), עלולים להגיע לריאות באמצעות הדם ולגרום לכאבים בחזה ולבעיות נשימה. יש לפנות לרופא בהופעת אחד מסימנים אלו.
אזהרות לפני נטילת טרוקטיל-רגישות יתר לחומר הפעיל, לאחד החומרים הבלתי פעילים או לחומרים אחרים הקשורים כימית. -מצב של קומה, במיוחד שנגרמה עקב שימוש בחומרים לגרום לדיכוי מערכת העצבים הכללית (אלכוהול, כדורי שינה, אופיואידים וכדומה). -מטופלים עם נזק מוחי קורטיקלי או חשד לכזה. -דיכאון חמור. -ליקויים במערכת הדם; הפרעות כבד או כליה. -מוצר זה אינו מיועד לילדים בגיל מוקדם. -פיאוכרומוציטומה, מיאסטניה גרביס ואפילפסיה בלתי מטופלת. -הנקה. אין לשלול נזקים לעובר עקב נטילה של Chlorpromazine לכן, בתקופת ההריון, בהתאם לדעת הרופא/ה, יש ליטול לרגקטיל רק במצבים של צורך מוחלט. -אמפולות לרגקטיל מכילות אשלגן מטביסולפיט ונתרן סולפט; באנשים מועדים, ובמיוחד בחולי אסתמה, חומרים אלה עלולים לגרום לתגובות אלרגיות ולהתקפי אסתמה חמורים. אזהרות מיוחדות
ההשפעה נוגדת הבחילה של תרופות מקבוצת Phenothiazine עשויה למסך מנת יתר של תרופות אחרות או להפריע לדיאגנוזה של מחלות קיימות אחרות, במיוחד של מערכת העיכול או של מערכת העצבים המרכזית, כגון חסימות מעי, גידול במוח, תסמונת ריי. מסיבה זו, במקרה של מינונים רעילים, יש להשתמש בזהירות בשילוב עם תרופות העלולות לגרום להקאות. בהתחשב בקשר בין דיסקינזיה מתמשכת ומאוחרת לבין משך הטיפול, הטיפול הכרוני בתרופות אנטי-פסיכוטיות יינתן רק לחולים עם מחלות תגובה בלבד, ובחולים אשר אינם יכולים להיעזר בטיפול מסוג אחר. המינון ומשך הטיפול לא יעלו על הזמן הדרוש לקבלת תגובה קלינית ראויה. אם מופיעים סימנים או סימפטומים של דיסקינזיה מאוחרת (ראו "תופעות לוואי"), יש להפסיק את הטיפול. באופן כללי, תרופות מקבוצת Phenothiazine אינן מובילות להתמכרות, אם כי הפסקה פתאומית של הטיפול עלולה להוביל לבחילות, הקאות, סחרחורות, רעידות, אי שקט. יש לתת תשומת לב מיוחדת לחולים הסובלים מדיכאון, בעיקר במהלך הפאזה המאנית של הפסיכוזה, מכיוון שעלולים להתרחש שינויים במצב הרוח לכיוון דיכאון. במהלך הטיפול בתרופות אנטי-פסיכוטיות נצפה שילוב מסכנן חיים של סימפטומים הקרוי תסמונת ממארת נוירולפטית (NMS .(הסימנים הקליניים לתסמונת הם: hyperpyrexia ,נוקשות שרירים, אקינזיה, הפרעות וגטטיביות (דופק לא סדיר בשורש כף יד ובעורקים, הזעה, טכיקרדיה, הפרעות קצב); מצבי תודעה משתנים הכוללים קהות חושים ותרדמת. טיפול ה-NMS כולל את הפסקת הטיפול בתרופות אנטי-פסיכוטיות, ובכל תרופה אחרת שאינה קריטית, ומתן טיפול סימפטומטי אינטנסיבי (עם דגש על הורדת ההיפותרמיה ותיקון ההתייבשות). אם חזרה לטיפול בתרופות אנטי-פסיכוטיות נחשב נחוץ, אין להשאיר את המטופל ללא ניטור. תגובות בין-תרופתיות
אם המטופל נוטל או נטל לאחרונה תרופות אחרות כולל תרופות ללא מרשם ותוספי מזון, ספר על כך לרופא או לרוקח. במיוחד אם המטופל נוטל תרופות: -מדכאות של מערכת העצבים המרכזית: חומרי הרגעה, תרופות היפנוטיות, נוגדי חרדה, חומרי הרדמה, אנטי-היסטמינים, משככי כאבים ואופיאטים. -נוגדות פרכוסים. -כדורי השינה. -ליתיום. -תרופות להורדת לחץ דם. -תרופות אנטיכולינרגיות. -תרופות לטיפול בלויקופניה. -מטריזמיד. שימוש בתרופה וצריכת אלכוהול אין לשתות אלכוהול במהלך הטיפול שכן הוא עלול להגביר את הסיכון לתופעות הלוואי המרכזיות של תרופות מקבוצת Phenothiazine.
הריון - אם המטופלת בהריון או מתכננת להרות, יש לפנות לרופא אשר יחליט האם תוכל להשתמש בלרגקטיל. הרופא עשוי לייעץ לא ליטול לרגקטיל במהלך ההריון.
הסימפטומים הבאים נצפו בתינוקות של אימהות אשר טופלו בתרופות אנטי-פסיכוטיות אטיפיקליות רגילות, כולל לרגקטיל, בשלושת החודשים האחרונים של ההריון: רעידות, נוקשות שרירים ו/או חולשה, ישנוניות, עצבנות, בעיות נשימה ובעיות בצריכת מזון. אם התינוק מראה אחד מהסימפטומים הללו, יש לדווח לרופא. אין להשתמש בתרופה בזמן ההנקה. נהיגה ושימוש במכונות טרקוטיל עלול לגרום לישנוניות במידה מסוימת (גדולה או פחותה). יש לשקול זאת כאשר נוהגים או מפעילים מכונות.
אלטרנטיבה לתרופות
תרופות הם לא האופציה היחידה. בעצם רבים מעדיפים להימנע מהשימוש בתרופות אלו בשל הסיכוי להופעת תופעות לוואי, פחד מהתמכרות לתרופה ומתוך הבנה שהתרופה אינה מטפלת במקור הבעיה והשפעתה היא בעיקר על הסימפטומים.
אלפא-סטים הינו מכשיר רפואי המהווה חלופה טבעית, יעילה ובטוחה לטיפול בדיכאון, חרדות ונדודי שינה ללא תופעות לוואי או חשש להתמכרות.
המידע נלקח בין היתר מעלונים רפואיים ובכל מקרה אינו מחליף התייעצות עם רופא. למידע נוסף אודות טרוקטיל ותופעות לוואי שלה ממאגר התרופות של משרד הבריאות: לתשומת לבכם, יש להיוועץ עם רופא לפני כל שינוי בנטילת טרוקטיל או כל טיפול תרופתי פסיכיאטרי אחר! *המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה לנקיטת הליך רפואי כזה או אחר. כל המסתמך על המידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה בכפוף לתנאי השימוש באתר
|
|||||