זאפה תופעות לוואי ואזהרות |
זאפה תופעות לוואי ואזהרות
זאפה ZAPPA - הוא שם מסחרי של אולנזפין Olanzapine.
זאפה היא תרופה המיועדת למי שסובל מסכיזופרניה ומתסמינים של הפרעות פסיכוטיות. בנוסף, התרופה מיועדת גם לטיפול בהפרעה אפקטיבית דו-קוטבית.
חשוב להבין כי זאפה, כמו תרופות אנטי פסיכוטיות אחרות, אינה מרפאת סכיזופרניה. מטרתה הוא לסייע בהקלה על הסימפטומים של הסובלים: הזיות, מחשבות שווא, מחשבות רדיפה, אי שקט, הפרעות בחשיבה והתנהגות תוקפנית אם מופיעה.
זאפה מיועדת למבוגרים מעל גיל 18 ,לאור היעדר מידע לגבי היעילות והבטיחות בילדים ומתבגרים מתחת לגיל 18.
בדומה לתרופות אחרות, גם זאפה עלולה לגרום לתופעות לוואי. חלק מתופעות הלוואי והאזהרות על השימוש בזאפה, כולל מידע מעלון לצרכן, הן כדלקמן:
תופעות לוואי של זאפה חמורותעלייה בסיכון למוות (במטופלים קשישים הסובלים מבלבול, אובדן זיכרון ואובדן קשר עם המציאות)
עלייה ברמות הסוכר בדם (היפרגליקמיה)
עלייה ברמות שומנים וכולסטרול בדם
עלייה במשקל
שכיחות מוגברת של שבץ או "מיני-שבץ" - אירוע איסכמי חולף TIA בקרב קשישים הסובלים מפסיכוזה הקשורה בדמנציה, קשישים הסובלים מאובדן קשר עם המציאות בעקבות בלבול ואובדן זיכרון. זאפה אינה מאושרת עבור מטופלים אלה.
תסמונת נוירולפטית ממאירה Syndrome Malignant Neuroleptic - מצב נדיר אך חמור מאוד אשר עלול להתרחש במטופלים הנוטלים תרופות אנטי-פסיכוטיות, כולל זאפה. תסמונת נוירולפטית ממאירה עלולה לגרום למוות ומחייבת אשפוז.
אאוזינופיליה ותסמינים סיסטמיים
Tardive dyskinesia
ירידה בלחץ הדם בעת שינוי תנוחה
קושי בבליעה
פרכוסים
בעיות בוויסות חום גוף
תופעות לוואי הקשורות לטיפול זאפה תופעות לוואי שכיחות ופחות שכיחות:
חולשה, יובש בפה, עצירות, הפרעות עיכול, ישנוניות, סחרחורת, פציעה מתאונה, הפרעות שינה, פרקינסוניזם, חום, רעד, כאב גב, כאב חזה, כאבים בגפיים, כאבים במפרקים, עלייה ברצב הלב, יתר לחץ דם, הקאה, אי-שקט גופני, תיאבון מוגבר, שינויי התנהגות, עלייה ברמות טריגליצרידים בדם, עלייה במשקל, תת לחץ דם במעבר משכיבה לישיבה, דימום תת-עורי (מתבטא בכתמים בעור), בצקת פריפריאלית, הליכה לא רגילה, נוקשות שרירים, ליקויי היגוי, נזלת, שיעול, עין עצלה, דלקת הלוע, נמנום, בריחת שתן, זיהום בדרכי השתן, עלייה ברמות פרולקטין, עלייה ברמות של אלקאלין פוספטאז בדם, הפרשת חלב מהשד, גדילה של השדיים בגברים, צמרמורת, בצקת בפנים, רגישות לאור, ניסיון התאבדות, שבץ, התרחבות כלי דם, בחילה, הקאה, בצקת בלשון, ירידה ברמות תאי דם לבנים, ירידה ברמות טסיות הדם, רמות גבוהות של בילירובין בדם, רמות נמוכות של חלבונים בדם, בעיות קואורדינציה, הפרעה בדיבור, ירידה בחשק המיני, קהות חושים, דימום מהאף, נשירת שיער, יובש בעיניים, שינויים במיקוד הראיה, אין אונות, שינויים במחזור החודשי, אצירת שתן, תכיפות ודחיפות במתן שתן, נפח שתן גדול, כאב בשד, דיסטוניה, נפיחות בבטן ומוות על רקע סוכרת.
תופעות לוואי נדירות של זאפה
צמרמורת, חום, אפקט הנגאובר, חסימת מעיים, כבד שומני, אוסטאופרוזיס, תרדמת, בצקת בריאות, התרחבות אישונים, מוות פתאומי.
תגובה אלרגית (כגון: תגובה אנאפילקטית, התנפחות הפנים או הגרון, גירוד, פריחה), תרדמת הקשורה לסוכרת, קטואצידוזיס, צהבת, דלקת בלבלב ובכבד, פגיעה בכבד, תסמונת הרגליים העצבניות, נויטרופניה, זקפה כואבת וממושכת, פגיעה בשרירים הגורמת לכאבים, פקקת ורידים, גמגום.
אין להשתמש בתרופה אם ישנה רגישות (אלרגיה) לחומר הפעיל או לאחד ממרכיבי התרופה האחרים.
קיים סיכון לבעיות עיניים מסוג גלאוקומה צרת זווית (יתר לחץ תוך עיני).
אזהרות מיוחדות:
יש להימנע ממצבים בהם תיתכן עליית יתר בחום הגוף והתייבשות כמו למשל פעילות גופנית מוגברת או שהייה תכופה במקומות חמים. חשוב להקפיד על שתיית נוזלים כדי למנוע התייבשות.
זאפה עלולה לגרום לתת לחץ דם במעבר משכיבה לישיבה. התסמינים כוללים: סחרחורת, קצב לב מהיר או איטי, ובחלק מהחולים אף התעלפות (תופעה המתרחשת לרוב בתחילת הטיפול).
זיאפה עלולה לגרום גם לישנוניות ואי יציבות מוטורית ותחושתית שעלולים לגרום לנפילות.
בעת השימוש בזאפה יש לעקוב אחר המשקל באופן קבוע.
יש לעקוב אחר רמות הסוכר והשומנים בדם.
במטופלים עם היסטוריה רפואית של רמות נמוכות של תאי דם לבנים, יש לבצע ספירת דם באופן קבוע בחודשים הראשונים לטיפול לצורך מעקב.
לא מומלץ ליטול זיפאדהרה בחולים קשישים הסובלים מדמנציה עקב היתכנות של תופעות לוואי חמורות כמו נפילות, ישנוניות, בצקת היקפית, הליכה משונה, בריחת שתן, לאות, עלייה במשקל, חולשה, חום, דלקת ריאות, יובש בפה, הזיות ויזואליות, שבץ ומוות.
חולים סכיזופרניים וביפולריים נמצאים בסיכון גבוה לביצוע ניסיונות התאבדות. בזמן הטיפול בזאפה, יש לבצע מעקב צמוד אחר חולים אלו.
בחולים קשישים עם דמנציה קיימת עלייה בסיכון לשבץ.
תגובות בין-תרופתיות
אם אתם לוקחים, או לקחתם לאחרונה תרופות אחרות, כולל תרופות ללא מרשם ותוספי תזונה, יש לדווח על כך לרופא או לרוקח. חשוב לציין במיוחד את אחד מהתרופות הבאות:
דיאזפאם (זאפה בשילוב דיאזפאם עלול לגרום לתת לחץ דם במעב משכיבה לישיבה). תרופות המשפיעות על מערכת העצבים המרכזית; תרופות הרגעה, תרופות נוגדות דיכאון, תרופות שינה, אפילפסיה. תרופות להורדת לחץ הדם. תרופות המחרות פעילות דופמין. שימוש בתרופה וצריכת אלכוהול
ניתן לקחת זיפאדהרה עם או בלי אוכל.
יש להימנע ממשקאות המכילים אלכוהול בתקופת הטיפול עם התרופה.
הריון והנקה:
יש ליידע את הרופא אם את בהיריון, אם את חושבת שאת בהיריון, או מתכננת להיכנס להיריון.
סימנים שיכולים להופיע בילודים של אימהות שלקחו זאפה במהלך הטרימסטר האחרון של ההיריון: רעד, נוקשות ו/או חולשה בשרירים, ישנוניות, חוסר שקט, בעיות נשימה, בעיות בהאכלה. אם תינוקך חווה אחד מסימנים אלו, חשוב ליידע את הרופא.
נהיגה ושימוש במכונות
זאפהעלולה לגרום לעייפות, סחרחורת ולבעיות בראייה ועל כן אין לנהוג ברכב, להפעיל מכונות מסוכנות או כלים מבלי להתייעץ עם הרופא.
אלפא-סטים הינו מכשיר רפואי המהווה חלופה טבעית, יעילה ובטוחה לטיפול בדיכאון, חרדות ונדודי שינה ללא תופעות לוואי או חשש להתמכרות. לחצו כאן לצפייה בסרטון הסבר על טיפול בדיכאון, חרדות ונדודי שינה בעזרת מכשירי אלפא-סטים המידע נלקח בין היתר מעלונים רפואיים ובכל מקרה אינו מחליף התייעצות עם רופא. למידע נוסף אודות זיפאדהרה ותופעות לוואי שלה ממאגר התרופות של משרד הבריאות: לתשומת לבכם, יש להיוועץ עם רופא לפני כל שינוי בנטילת זאפה או כל טיפול תרופתי פסיכיאטרי אחר!
|
|||||