בונדורמין תופעות לוואי ואזהרות |
בונדורמין: תופעות לוואי ואזהרות בונדורמין BONDORMIN הוא שם מסחרי של ברוטיזולם BROTIZOLAM, התרופה שייכת לקבוצת בנזודיאזפינים . גם לבונדורמין כמו שאר הבנזודיאזפינים, קיימות תופעות לוואי, סבילות וסיכון לתלות.
בונדורמין היא תרופה המיועדת לטיפול בבעיות שינה.
תרופה זו אינה מיועדת לילדים ומתבגרים מתחת לגיל 18.
חלק מתופעות הלוואי ואזהרות על השימוש בבונדורמין כולל מידע מעלון לצרכן הן כדלקמן:
אזהרה לפני נטילת בונדורמיןלבונדורמין תכונות מיוחדות המחייבות זהירות רבה בשימוש בה:
שימוש ממושך עלול לגרום לתלות! הסיכון לתלות בתרופה עולה בנטילת מינון גבוה ובמשך טיפול ממושך. בנוסף, הסיכון לפתח תלות גבוה יותר במטופלים בעלי היסטוריה של תלות בתרופות או אלכוהול. במידה וקיימת תלות בתרופה, הפסקה פתאומית תלווה בתסמיני גמילה כאשר אתה נוטל תרופה זו הקפד לפנות לרופא לאחר שבועיים, כיוון שהטיפול נועד לתקופות זמן קצרות בלבד. שימוש ממושך בתרופה עלול לגרום לכך שהשפעת התרופה תפחת. שימוש ממושך עלול לגרום לתופעה קשה של תלות, בה יקשה על החולה להפסיק ליטול את התרופה ולכן יש להפסיק בהדרגה את נטילת התרופה, על פי הוראות הרופא. הפסקת טיפול בלתי מבוקרת מלווה בתופעות גמילה כגון: מתח, עצבנות, בלבול, רעד, נדודי שינה, כאבי בטן, הקאות, בחילות, זיעה, עוויתות, התכווצויות וכאבי שרירים .
לעתים, שימוש ממושך בתרופה עלול לגרום לשינויים בדפוסי התנהגות ומחשבות טורדניות.
במיוחד אצל קשישים מומלץ להישמר בעת ההליכה, כיון שהתרופה פוגמת בערנות ולעתים בתיאום תנועות הגוף,
ועל-כן יש חשש למעידות או נפילות. נטילת תרופה זו עם תרופות ממשפחת האופיואידים, תרופות אחרות המדכאות את מערכת העצבים המרכזית )כולל
סמים( או אלכוהול עלולה לגרום לתחושת ישנוניות עמוקה, קשיי נשימה (דיכוי נשימתי), תרדמת ומוות. תופעות לוואי של בונדורמיןבזמן השימוש בבונדורמין עלולות להופיע תופעות לוואי כגון: כאב ראש, תחושות סחרור, הפרעות במערכת העיכול, סיוטים, דיכאון, שינויים
במצב הרוח, חרדה, תלות בתרופה, הפרעות רגשיות, שינויים התנהגותיים, אי שקט, שינויים בחשק המיני, סחרחורת, סדציה, חוסר קואורדינציה וליקוי בתיאום תנועות הגוף )אטקסיה(, הפרעות זיכרון, שיטיון (דמנציה), ליקויים מנטאליים ופסיכו-מוטוריים, הפרעות בראיה
כגון ראיה כפולה, הפרעות בכבד כולל צהבת ושינויים בערכים בבדיקות לתפקודי כבד, יובש בפה, תגובות עוריות, חולשת שרירים, תופעות
גמילה וחזרה או החמרה של בעיות השינה לאחר הפסקת התרופה, נמנום במשך היום, עצבנות, עליה בסיכון לתאונות ונפילות, בלבול, חוסר מנוחה, ירידה בערנות ובדריכות.
אם תופעות הלוואי מתמשכות או מטרידות יש לפנות לרופא.
אזהרות הקשורות לנטילת בונדורמיןהשימוש בבונדורמין עלול לעלות את הסיכון למחשבות והתנהגות אובדניות .כן על משפחותיהם על המטופלים ובני להיות ערניים להחמרה של סימני דיכאון ,במצב שינויים חריגים -רוח/הת התנהגות או חלתן של התנהגות או מחשבות אובדניות או מחשבות על נזק עצמי .מדאיגה יש לדווח מיד לרופא על התנהגות .
שימוש ממושך בבונדורמין עלול לגרום לתלות!
בתקופת טיפול ממושך בתרופה זו יש לערוך בדיקות דם ותפקודי כבד.
במידה שהינך עומד/ת לעבור ניתוח בהרדמה כללית, עליך ליידע את הרופא שאת/ה נוטל/ת בונדורמין.
ישנם מקרים בודדים של תופעות גמילה בעיקר אחרי נטילת מינונים גבוהים או לאחר טיפול ממושך (במידה שאושר ע"י הרופא), לכן אם הינך מרגיש/ה תופעות גמילה כגון אלו שפורטו לעיל או כל תופעה אחרת, יש להיוועץ ברופא. תרופה זו אינה מיועדת בד"כ לילדים ונוער מתחת לגיל 18. בטיחות ויעילות התרופה בהם עדיין לא הוכחה.
תופעות לוואי של בונדורמין המחייבות התייחסות מיוחדת ופניה לרופאתגובות פרדוקסאליות כגון: חוסר מנוחה, אי שקט, עצבנות, זעם, תוקפנות, הגברת נדודי השינה, סיוטים, הזיות, פסיכוזות, שינויים בדפוסי
ההתנהגות הכוללים התנהגות בלתי הולמת, בלבול ותזזיתיות (דליריום) תופעות לוואי לא שכיחות
תגובות בין תרופתיות בטיפול בבונדורמין
אם הינך נוטל/ת תרופה נוספת כולל תרופות הנמכרות ללא מרשם ותוספי תזונה, או אם גמרת זה עתה טיפול בתרופה אחרת, עליך לדווח לרופא המטפל כדי למנוע סיכונים או אי-יעילות הנובעים מתגובות בין-תרופתיות, במיוחד לגבי תרופות מהקבוצות הבאות: תרופות המשפיעות על מערכת העצבים המרכזית (כגון: תרופות נגד דכאון (כגון פלובוקסאמין ופלואוקסנטין), תרופות אנטי פסיכוטיות, תרופות להרגעה, לשינה, אנטיהיסטמינים לאלרגיה כגון כלורפניראמין, לפרקינסון כגון levodopa, אפילפסיה כגון פניטואין, ברביטוראטים, חומרים מרדימים לניתוח או משככי כאבים נרקוטיים), אריתרומיצין, ריפמפין, איזוניאזיד, זידובודין, ריטונאביר, סימטידין, אומפרזול (לאולקוס), סותרי חומצה, גלולות למניעת הריון המכילות אסטרוגן, תיאופילין או דיגוקסין.
השפעות בונדורמין על חיי היומיום השימוש בבונדורמין עלול לפגום בעירנות כחלק מתופעות הלוואי של התרופה ועל כן מחייב זהירות בנהיגה ברכב, הפעלת מכונות מסוכנות או כל פעילות המחייבת עירנות.
אין לשתות יינות או משקאות חריפים אחרים בצורה מופרזת בתקופת הטיפול בתרופה מכיוון שאלכוהול עלול להגביר את תופעות הלוואי של התרופה.
נטילת בונדורמין בזמן הריון והנקה
כמו כל הבנזודיאזפינים, בונדורמין עלולה לגרום נזק חמור לעובר כאשר היא ניתנת לנשים בזמן ההריון. אם התרופה ניתנת בשליש הראשון להריון, היא עלולה לגרום למומים. מכיוון שהשימוש בה אינו דחוף, מומלץ להימנע מנטילתה (CLASS D). אל תשתמשי בתרופה כאשר הינך מתכננת הריון או מניקה, התרופה עוברת לחלב אם ועלולה להשפיע על התינוק.
מתי אין להשתמש בבונדורמין?
יש להוועץ ברופא לפני התחלת טיפול במידה והינך סובל/ת או סבלת בעבר מליקוי בתפקוד הלב, הסתיידות עורקים, מערכת הנשימה (כגון אסטמה) עיניים (כגון גלאוקומה), הכבד, הכליה/מערכת השתן, מכפיון (אפילפסיה), עוויתות, או אם סבלת בעבר מתלות בסמים, בתרופות או באלכוהול.
אלטרנטיבה במקום בונדורמין
בונדורמין או תרופות נגד חרדה בכלל הן לא האופציה היחידה. בעצם רבים מעדיפים להימנע מהשימוש בתרופות אלו בשל הסיכוי להופעת תופעות לוואי, פחד מהתמכרות לתרופה ומתוך הבנה שהתרופה אינה מטפלת במקור הבעיה והשפעתה היא בעיקר על הסימפטומים. אלפא-סטים הינו מכשיר רפואי המהווה חלופה טבעית, יעילה ובטוחה לטיפול בחרדות, דיכאון ונדודי שינה ללא תופעות לוואי או חשש להתמכרות. למידע נוסף אודות תופעות לוואי של בונדורמין ממאגר התרופות של משרד הבריאות:
|
||