|
קווטיאפין תופעות לוואי ואזהרות
קווטיאפין סנדוז QUETIAPINE SANDOZ- הוא שם מסחרי של קווטיאפין QUETIAPINE.
קווטיאפין סנדוז היא תרופה המיועדת לטיפול בסכיזופרניה, לטיפול במצבי מאניה הקשורים להפרעות ביפולריות, לטיפול במצבי דיכאון הקשורים להפרעות ביפולריות.
חשוב להבין כי קווטיאפין סנדוז כמו תרופות אנטי פסיכוטיות אחרות אינה מרפאה סכיזופרניה. מטרתה היא לסייע בהקלה על הסימפטומים של הסובלים: הזיות, מחשבות שווא, מחשבות רדיפה, אי שקט, הפרעות בחשיבה והתנהגות תוקפנית אם מופיעה.
התרופה אינה מיועדת לילדים ומתבגרים מתחת לגיל 18.
התרופה אינה מיועדת לקשישים הסובלים מדמנציה.
תרופות נוגדות דיכאון וחרדה מעלות את הסיכון להתנהגות ומחשבות אובדניות בילדים, במתבגרים ובמבוגרים צעירים עד גיל 25. עם תחילת הטיפול בתרופה, על המטופלים בכל הגילאים וקרוביהם, לעקוב אחר שינויים התנהגותיים כגון: החמרת הדיכאון, מחשבות אובדניות, תוקפנות וכדומה. במידה וחלים שינויים כגון אלה, יש לפנות מיד לרופא.
מטופלים קשישים הסובלים מפסיכוסה הקשורה לדמנציה והמטופלים בתרופות אננטי-פסיכוטיות נמצאים בסיכון מוגבר למוות.
בדומה לתרופות אחרות, גם קווטיאפין עלולה לגרום לתופעות לוואי. חלק מתופעות הלוואי והאזהרות על השימוש בקווטיאפין, כולל מידע מעלון לצרכן, הן כדלקמן:
תופעות לוואי של קווטיאפין שכיחות ופחות שכיחות
- סחרחורת
- כאב ראש
- יובש בפה
- ישנוניות
- תסמינים של הפסקת נטילת התרופה: נדודי שינה, בחילה, כאב ראש, שלשול, אי-שקט. מומלץ להפסיק את הטיפול באופן הדרגתי ולאורך פרק זמן של 1-2 שבועות.
- עליה במשקל
- תנועות שרירים חריגות הכוללות קושי בהתחלת תנועה, רעד, תחושת חוסר מנוחה או קשיון שרירים ללא כאב
- שינויים ברמות של שומנים מסוימים
- קצב לב מהיר
- הרגשה של דפיקות לב חזקות, מהירות או דילוג על פעימות
- קשיי עיכול או עצירות
- חולשה
- התנפחות הזרועות או הרגליים
- עליה ברמות סוכר גבוהות בדם
- לחץ דם נמוך בעמידה (עלול לגרום לסחרחורת, עלפון ונפילה)
- ראייה מטושטשת
- חלומות מוזרים וסיוטים
- תחושת רעב מוגבר
- עצבנות
- בעיות בדיבור
- מחשבות אובדניות והחמרת הדכאון
- קוצר נשימה
- הקאות (בייחוד אצל קשישים)
- חום
- שינויים ברמות הורמון בלוטת התריס בדם
- ירידה ברמות בדם של סוגים מסוימים של תאי דם
- עליה ברמת אנזימי הכבד הנמדדים בדם
- עליה ברמת ההורמון פרולקטין בדם. (עליה בהורמון פרולקטין במקרים נדירים עלולה להוביל ל: חזה נפוח בגברים ובנשים, וייצור חלב בלתי צפוי. הפסקת המחזור חודשי אצל נשים או מחזור חודשי לא סדיר).
פרכוסים או עוויתות, תגובות אלרגיות שיכולות לכלול גושים מורמים על העור, נפיחות בעור ונפיחות מסביב לפה, תסמונת הרגליים העצבניות (תחושה לא נעימה ברגליים), קשיים בבליעה, תנועות לא נשלטות, בעיקר של הפנים והלשון, קשיים בתפקוד מיני, סוכרת, שינויים בפעילות החשמלית של הלב שנראית בבדיקת ECG, קצב לב איטי מהרגיל, דבר שיכול לקרות בתחילת הטיפול, ויכול להיות קשור ללחץ דם נמוך ולהתעלפויות, קשיים במתן שתן, התעלפות, גודש באף, ירידה בכמות תאי הדם האדומים, ירידה בכמות הנתרן בדם, החמרה בסוכרת קיימת.
תופעות לוואי של קווטיאפין נדירות
שילוב של חום, הזעה, נוקשות שרירים, עייפות חריפה או עילפון, הצהבה של העור והעיניים (צהבת), דלקת בכבד (צהבת), זקפה ארוכה וכואבת, נפיחות בשדיים ויצור חלב בלתי צפוי, הפרעות במחזור החודשי, קרישי דם בורידים, במיוחד ברגליים (מתבטא בנפיחות, כאב ואדמומיות של הרגל) העלולים להגיע עם זרם הדם לריאות ולגרום כאבי חזה וקשיי נשימה. (אם אתה מבחין באחד מהתסמינים האלה יש לפנות מיידית לקבלת סיוע רפואי), הליכה, דיבור, אכילה ופעילויות אחרות מתוך שינה, ירידה בחום הגוף (היפותרמיה), דלקת הלבלב, סינדרום מטבולי, עלייה ברמות הטריגליצרידים בדם, לחץ דם גבוה ועלייה ברמות הסוכר בדם (תסמונת מטבולית), שילוב של חום, תסמינים דמויי שפעת, כאב גרון, או כל זיהום אחר המלווה בספירה מאוד נמוכה של תאי דם לבנים, מצב הנקרא אגרנולוציטוזיס, חסימת מעי, עלייה ברמות הקריאטין פוספוקינאז בדם (חומר המגיע מהשרירים), פריחה חריפה, שלפוחיות ואזורים אדומים בעור, תגובה אלרגית חריפה העלולה להתבטא בקשיי נשימה או הלם אנפילקטי, התנפחות מהירה של העור, בדרך כלל סביב העיניים, השפתיים והגרון, הופעה חמורה של שלפוחיות על פני העור, הפה, העיניים ואיברי מין (סינדרום סטיבנס-ג`ונסון), הפרשה לא תקינה של ההורמון האחראי על נפח השתן, פירוק סיבי השריר וכאב שרירים (רבדומיוליזיס)
תופעות לוואי שנראו בבדיקות דם
שינויים ברמות של שומנים מסוימים (טריגליצרידים וכולסטרול כללי), עליה ברמות הסוכר בדם, שינויים בכמות הורמוני בלוטת התריס בדם, עליה ברמות אנזימי הכבד, ירידה ברמות תאי דם שונים, ירידה ברמות תאי הדם האדומים, ירידה ברמות הנתרן בדם, עליה ברמות האנזים קריאטין פוספוקינז בדם (חומר בשריר), עליה ברמת ההורמון פרולקטין בדם (עליה בהורמון פרולקטין במקרים נדירים עלולה להוביל ל: חזה נפוח וייצור חלב בלתי צפוי בגברים ובנשים. הפסקת המחזור חודשי אצל נשים או מחזור חודשי לא סדיר).
תופעות לוואי בילדים ומתבגרים
תופעות הלוואי בילדים ובמתבגרים יכולות להיות זהות לתופעות הלוואי במבוגרים. תופעות הלוואי הבאות נראו בשכיחות גבוהה יותר בילדים ובמתבגרים:
עליה ברמת ההורמון פרולקטין בדם (במקרים נדירים עלול להוביל ל: בנים ובנות - חזה נפוח ומתן חלב באופן בלתי צפוי. הפסקת מחזור חודשי בבנות או מחזור חודשי לא סדיר), תיאבון מוגבר, הקאות, בעיות בתנועות שרירים (קושי בהתחלת תנועה, רעד, תחושת חוסר מנוחה או קשיון שרירים ללא כאב), עליה בלחץ הדם, חולשה, התעלפות, גודש באף, עצבנות.
אזהרות לפני נטילת קווטיאפין
- אין להשתמש בתרופה אם ישנה רגישות (אלרגיה) לחומר הפעיל או לאחד ממרכיבי התרופה האחרים.
- הינך נוטל את התרופות הבאות: תרופות לטיפול בתסמונת הכשל החיסוני הנרכש (HIV), תרופות ממשפחת האזולים (לטיפול בזיהומים פטרייתיים), אריץרומיצין או קלריטרומיצין (לטיפול בזיהומים), נמאזודון (לטיפול בדיכאון)
אזהרות מיוחדות:
לפני הטיפול בתרופה יש לספר לרופא אם:
- אתה או מישהו מבני משפחתך סובל או סבל בעבר מבעיות בלב, כגון: בעיות בקצב הלב, היחלשות של שריר הלב או דלקת בלב, או אם הנך נוטל תרופות המשפיעות על קצב הלב.
- יש לך לחץ דם נמוך.
- סבלת בעבר משבץ מוחי בעיקר אם הנך קשיש.
- יש לך בעיות בכבד.
- היו לך אי פעם פרכוסים.
- הינך סובל מסוכרת או אם הנך בקבוצת סיכון לחלות בסוכרת.
- היו לך בעבר רמות נמוכות של כדוריות דם לבנות (ייתכן כתוצאה מתרופות אחרות).
- אין ליטול קווטיאפין אם הנך קשיש עם שיטיון (דמנציה) כיוון שקווטיאפין עלולה להגביר את הסיכון לשבץ, או במקרים מסויימים עלולה להגביר את הסיכון למוות אצל קשישים עם דמנציה.
- הינך קשיש הסובל ממחלת פרקינסון/פרקינסוניזם.
- לך או למישהו מבני משפחתך יש היסטוריה של קרישי דם, כיוון שתרופות כגון סרוקואל מקושרות ליצירת קרישי דם.
- יש לך או היה לך מצב של הפסקות נשימה לזמן קצר בעת שנת הלילה (נקרא דום נשימה-אפנאיה) והינך נוטל תרופות המאיטות את פעילות המוח התקינה.
- יש לך או היה לך מצב של חוסר יכולת לרוקן לגמרי את שלפוחית השתן (אצירת שתן), פרוסטטה מוגדלת, חסימת מעי או עליה בלחץ התוך עיני.
- יש לך היסטוריה של התמכרות לאלכוהול, לתרופות או לסמים.
יש ליידע את הרופא באופן מיידי באם אתה חש מאחד התסמינים הבאים לאחר נטילת קווטיאפין:
- שילוב של חום, קישיון שרירים חמור, הזעה או ירידה בהכרה.
- תנועות בלתי רצוניות, בעיקר בפנים ובלשון.
- סחרחורת או אם הנך חש ישנוניות בצורה קיצונית, דבר שיכול להעלות את הסיכון לפציעה מקרית (נפילה) אצל אנשים קשישים.
- פרכוסים.
- זקפה ארוכה, מתמשכת וכואבת.
יש ליידע את הרופא בהקדם האפשרי אם אתה חש באחד מהבאים:
- חום, סימנים דמויי שפעת, כאב גרון או כל דלקת אחרת. כיוון שהדבר יכול להיות תוצאה של רמה נמוכה מאוד של ספירת כדוריות דם לבנות.
- עצירות מלווה בכאב בטן מתמשך, או עצירות שלא מגיבה לטיפול תרופתי.
- מחשבות אובדניות והחמרה של הדיכאון.
אם אתה סובל מדיכאון ייתכן כי יהיו לך מחשבות אובדניות. אלו יכולות להתגבר בתחילת הטיפול עם קווטיאפין, כיוון שלוקח זמן עד שהתרופה מתחילה לפעול, כשבועיים ולעיתים כיותר מכך עליה במחשבות אובדניות יכולה לקרות גם אם הטיפול בקווטיאפין מופסק באופן פתאומי. מחשבות אלו נפוצות יותר בקרב מבוגרים צעירים. מידע ממחקרים קליניים מראה עליה בסיכון למחשבות אובדניות ו/או התנהגות אובדנית בקרב מבוגרים צעירים מתחת לגיל 25 שנים הסובלים מדיכאון.
במידה ויש לך מחשבות אובדניות, יש לפנות מיידית לרופא או לבית חולים. שיתוף תחושת הדיכאון עם קרוב משפחה או חבר קרוב יכול לסייע.
תגובות בין-תרופתיות
אם אתם לוקחים, או לקחתם לאחרונה תרופות אחרות, כולל תרופות ללא מרשם ותוספי תזונה, יש לדווח על כך לרופא או לרוקח. חשוב לציין במיוחד את אחד מהתרופות הבאות:
- תרופות לטיפול באפילפסיה (כגון: פניטואין או קארבאמאזפין)
- תרופות לטיפול בלחץ דם גבוה
- ברביטורטים (לטיפול בנדודי שינה)
- תיורידזין או ליתיום (תרופות אנטי-פסיכוטיות)
- תרופות המשפיעות על קצב הלב, למשל, תרופות שיכולות לגרום לחוסר איזון באלקטרוליטים (רמות נמוכות של אשלגן ומגנזיום) כגון תרופות משתנות או אנטיביוטיקות מסיימות (תרופות לטיפול בזיהומים)
- תרופות שעלולות לגרום לעצירות
- תרופות המשפיעות על תפקוד תאי עצב במטרה לטפל במצבים רפואיים מסוימים
שימוש בתרופה וצריכת אלכוהול
ניתן לקחת סרוקואל עם או בלי אוכל.
אין לשתות מיץ אשכוליות בזמן הטיפול עם קווטיאפין.
יש להימנע ממשקאות המכילים אלכוהול בתקופת הטיפול עם התרופה.
הריון והנקה:
יש ליידע את הרופא אם את בהיריון, אם את חושבת שאת בהיריון, או מתכננת להיכנס להיריון.
אין ליטול קווטיאפין במהלך הריון, אלא אם דיברת על כך עם הרופא שלך. אין להשתמש בקווטיאפין אם הינך מניקה.
התסמינים הבאים יכולים להתרחש בילודים של אמהות שנטלו קווטיאפין בשלושת החודשים האחרונים של ההריון: רעד, קשיון שרירים ו/או חולשת שרירים, ישנוניות, אי שקט, בעיות בנשימה וקשיי אכילה. אם תינוקך מפתח אחד מתסמינים אלו, יש לפנות לרופא.
נהיגה ושימוש במכונות
קווטיאפיןעלולה לגרום לעייפות, סחרחורת ולבעיות בראייה ועל כן אין לנהוג ברכב, להפעיל מכונות מסוכנות או כלים מבלי להתייעץ עם הרופא.
האם ישנן אפשרויות אחרות?
תרופות הם לא האופציה היחידה. בעצם רבים מעדיפים להימנע מהשימוש בתרופות אלו בשל הסיכוי להופעת תופעות לוואי, פחד מהתמכרות לתרופה ומתוך הבנה שהתרופה אינה מטפלת במקור הבעיה והשפעתה היא בעיקר על הסימפטומים.
אלפא-סטים הינו מכשיר רפואי המהווה חלופה טבעית, יעילה ובטוחה לטיפול בדיכאון, חרדות ונדודי שינה ללא תופעות לוואי או חשש להתמכרות.
לחצו כאן לצפייה בסרטון הסבר על טיפול בדיכאון, חרדות ונדודי שינה בעזרת מכשירי אלפא-סטים
המידע נלקח בין היתר מעלונים רפואיים ובכל מקרה אינו מחליף התייעצות עם רופא.
למידע נוסף אודות קווטיאפין ותופעות לוואי שלה ממאגר התרופות של משרד הבריאות:
לתשומת לבכם, יש להיוועץ עם רופא לפני כל שינוי בנטילת ריספונד או כל טיפול תרופתי פסיכיאטרי אחר!
*המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה לנקיטת הליך רפואי כזה או אחר. כל המסתמך על המידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה בכפוף ל תנאי השימוש באתר
|
|